Učenje nas krepi in radosti, zato naj bo naš sopotnik vse življenje, so povedali prisotni na današnji Paradi učenja v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Izvajajo jo v devetnajstih krajih po vsej Sloveniji, na njej pa se predstavljajo izobraževalne ustanove, karierni centri in društva, ki pomagajo, da se izobražujemo kakovostno in tudi po koncu formalnega izobraževanja.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Vsebinsko pestrost prireditev Tednov vseživljenjskega učenja, katerega del je tudi parada učenja, tokrat krojijo teme, kot so digitalna preobrazba družbe in umetna inteligenca, državljanske spretnosti, finančna pismenost, medgeneracijsko povezovanje in še kaj.
"Potrebno je razvijat naše kompetence, naše možgančke, in na nek način smo mi, ki izvajamo te parade učenja, tisti, ki smo kresilo, da zanetimo iskro pri nekomu, da sprožimo vedoželjnost, raziskovanje, da se začne zanimat, kje bi še kaj novega doživel, spoznal, se naučil in tako dalje."
pove direktorica Andragoškega zavoda Maribor Irena Urankar.

Ker je letos Maistrovo leto, so temu velikemu generalu posvetili tudi prireditev pod naslovom Krogle so trgale pisane kitice. Mladi se zanimajo za generalovo življenje in delo: "Zanimivo je, kako je prisvojil slovensko severno mejo. Zanima nas njegovo življenje. Smo že tekmovali na kvizu o Maistru, zdaj pa nas zanima še kaj več od tega, kar že vemo."

Učenje je pomembno v vseh življenjskih obdobjih, meni obiskovalec Roman Lorenčič:
"V vseh obdobjih je pomembno, da skrbimo za sebe in svoje duševno zdravje. Tudi v tretjem življenjskem obdobju je prav, da preberemo kakšno knjigo, da se družimo, da spoštujemo drug drugega."

Kaj pa najmlajši, ali se radi učijo? "Sama se vedno ne maram učiti, včasih pa se moram in tako je tudi prav. Jaz se rad učim, ker se naučim kakšne nove stvari in mi je zanimivo. Rad se učim, ker novo znanje lahko uporabim za nove stvari."

V Tednih vseživljenjskega učenja se bodo obiskovalci na brezplačnih dogodkih lahko posvetili novostim pri naročanju na zdravstvene storitve, izdelovali papirnate rože, naredili vaje za izboljšanje pomnjenja, se učili ustrezne komunikacije in spoznavali tudi, kaj je medijska pismenost.