Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek
Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek

V mariborskem razstavišču Kibela se z videom in instalacijo o varovanju gozdov predstavlja umetniški dvojec Plateau Residu, doma na Dolenjskem, kjer vrednote, ki jih zagovarja, v svojih projektih tudi živi.

Mladi umetniški dvojec Plateau Residu, umetnostna zgodovinarka Eva Pavlič Seifert in geograf in fotograf Aljaž Celarc, se ukvarja z novimi mediji. V svojih projektih problematizira pokrajinsko ekologijo in raziskuje, kako človek izkorišča in spreminja gozdove. Prostorska video instalacija z naslovom Sub Persona II v razstavišču Kibele je nadaljevanje njunega projekta iz leta 2019, avtorja pa tokrat v umetniško dokumentarnem videu v sodelovanju s slovenskimi strokovnjaki izpostavljata pomen ohranjanja gozdov. "V filmu, ki je video poetična raziskava, smo se z gosti pogovarjali o tem, kako lahko človek z znanjem, ki ga ima, bistveno izboljša ekosistem gozda in zakaj je za nas to pomembno," pojasnjuje Aljaž Celarc.

Video, posnet v črno beli tehniki, dopolnjuje lesena instalacija z elementi iz gozda, prilagojena razstavišču. "Estetsko oblikovan projekt pri gledalcih spodbuja vizualni odziv in premislek o našem odnosu do narave," pove kustosinja razstave Živa Kleindienst.

V razstavišču je mogoče videti tudi avdiovizualni performans Domna Učakarja, ki je dostopen tudi na spletu. Video instalacija v Kibeli bo na ogled do konca aprila.