Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborska univerza opozarja na razvojni primanjkljaj vzhodne Slovenije, ki se spopada z begom možganov tako v osrednjo Slovenijo kot v sosednjo Avstrijo. Da bi se po razvitosti približali sosedom, načrtujejo 280 milijonov evrov velik investicijski cikel, a opozarjajo, da država za sofinanciranje prispeva premalo.

Projekt Innovum mariborske univerze je uvrščen med operacije strateškega pomena za Slovenijo. Ob dejavnostih za razvoj kadrov in podpornega okolja načrtujejo tudi širitev dislociranih fakultet, gradnjo raziskovalnega centra kmetijske fakultete v Pivoli, rekonstrukcijo in širitev tehniških fakultet na Smetanovi ulici in preselitev fakultet na kampusu ob Gosposvetski cesti. Rektor Zdravko Kačič:

"Obstoječe poslopje, v kateri so Filozofska fakulteta, Fakulteta za naravoslovje in matematiko ter Pedagoška fakulteta, je bilo postavljeno na smetišču, kjer pa se že leta dogaja, da se stavba pogreza."

Nove prostore bi zgradili na bližnji zelenici s parkirišči, zelene površine pa nadomestili na območju sedanjih fakultet.

Največji zalogaj bo denar. Potrebujejo 280 milijonov evrov, država in Evropska unija pa jih prispevata 126. Rektor Kačič:

"Imamo intenzivne stike tako z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj kot tudi z resornim ministrstvom in jaz verjamem, da bomo, glede na to, da projekti trajajo do leta 2031, z različnimi shemami financiranja našli rešitve."

Visokošolsko ministrstvo je do univerze kritično zaradi počasne priprave projektov. Rektor pa opozarja na dolgoletni finančni primanjkljaj pod različnimi vladami in dodaja, da ob evropskih sredstvih potrebujejo tudi izdatnejše proračunsko sofinanciranje.

"V tem letu bodo pravzaprav vsi projekti pripravljeni in v letu 2025 bomo tudi lahko začeli z intenzivnim črpanjem sredstev, se pa že v letošnjem letu predvidevajo začetki izvedbe za manjše projekte," pojasnjuje univerzitetni sogovornik.

Mariborsko univerzo pa v prihodnjih letih čaka še gradnja prostorov za načrtovani študij farmacije, za kar naj bi država namenila 100 milijonov evrov.

Več pa v oddaji:

Univerza v Mariboru opozarja na pomanjkanje sofinancerskih sredstev za investicije