Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Mariboru so danes tudi slavnostno odprli obnovljeno zahodno tribuno nogometnega stadiona s pripadajočo promenado ob Ljudskem vrtu. Ob tej priložnosti – prav na 30. obletnico ustanovitve Olimpijskega komiteja Slovenije – pa so odkrili tudi kip pozabljenemu vrhunskemu telovadcu, olimpioniku in umetniku Josipu Primožiču – Tošu.

Obnova stare tribune in promenade ob Ljudskem vrtu je stala 8 milijonov evrov.
»Ocenjena vrednost del na stadionu je okoli 7 milijonov evrov, vse ostalo pa je bila okolica in komunalna infrastruktura«, je pojasnil mariborski podžupan Samo Peter Medved in nanizal še nekaj projektov na tem območju.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Od razpisa za gradnjo garažne hiše v javno-zasebnem partnerstvu, prihodnje leto pa gradnjo košarkarskega igrišča Iva Daneva. Še letos pa: »Naslednje kar bo sledilo je rušenje objektov na Partizanu, načrtuje se gradnja športnega vrtca, tako da ta projekt teče. Teniški zid je tudi že porušen, predvidena je celovita obnova promenade športnikov in pa drugo leto tudi prenova Langerjeve vile z vso okolico«.

Odkrili kip pozabljenemu vrhunskemu telovadcu, olimpioniku in umetniku Josipu Primožiču – Tošu

Ob predstavitvi projekta Ljudski vrt so se poklonili tudi vrhunskemu telovadcu in nosilcu številnih, tudi najžlahtnejših kolajn s svetovnih prvenstev med prvo in drugo svetovno vojno Josipu Primožiču Tošu. Miroslav Cerar ga je postavil ob bok Leonu Štuklju, po letih prizadevanj pa so končno odkrili njegov kip. »Poleg že opisanih čudovitih uspehov je bil izjemen kot človek. Bil je duhovitež, komunikativen, skromen in ne nadut«, je izpostavil eden najboljših slovenskih telovadcev.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec pa je dodal: »Vedno kadar se na rojstni dan Olimpijskega komiteja zgodi, v tem primeru močno prepozno, obeležje tekmovalcu, ki spada v rang začetnikov naše gimnastike, potem je to resnično lep dogodek«. Ob kipu na promenadi so v podtribunju Ljudskega vrta odprli tudi razstavo v spominu ne le vrhunskemu športniku, ampak tudi umetniku. Zainteresirane pa v soboto ob 11.00 in 17.00 vabijo na voden sprehod po stadionu z dolgoletno zgodovino.regi