Foto: BoBo/Manca Rozman
Foto: BoBo/Manca Rozman

Filmski ustvarjalec Matjaž Ivanišin, letošnji dobitnik Glazerjeve listine, najvišjega priznanja mesta Maribor za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh letih, tudi v teh dneh premišljuje o filmski umetnosti in ustvarjanju.

Mariborčan Matjaž Ivanišin je predan filmski raziskovalec in tudi v dneh, ko se zdi, da je življenje povsem zastalo, premišljuje o zgodbah, ki bi jih lahko prenesel v svet filmske umetnosti. Video dnevnik o doživljanju sveta v tem prav posebnem času pod njegovim mentorstvom pripravljajo tudi študentje filmske režije.

Ivanišin je eden redkih avtorjev, ki verjamejo in dokazujejo, da lahko film vidi sliši tudi subtilne svetove, je v obrazložitvi Glazerjeve listine zapisala žirija in mu nagrado podelila za scenarij in režijo njegovega prvega celovečerca Oroslan. Svetel, igriv film govori o smrti, temi, o kateri se še vedno ne govori, vendar poraja mnoga vprašanja. "Film razkriva osebni odnos do upodobljene tematike, saj verjamem, da ustvarjalno delo na mnogo načinov razkriva avtorjevo senzibilnost, njegov odnos do sveta," pravi Matjaž Ivanišin, ki že vrsto let živi in ustvarja v Ljubljani.

Doslej je posnel že 12 filmov, v mnogih pa zgodbe upodablja kot pravi "v odsotni prisotnosti", podobno kot filmu Oroslan, kjer pripoveduje o možu, ki ga v filmu ne vidimo.