Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič
Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič

V zdravstvenem domu v Slovenski Bistrici se srečujejo s pomanjkanjem zdravnikov za nujno medicinsko pomoč. Stanje rešujejo z nadurnim delom zdravnikov družinske medicine, kar povzroča njihovo izgorelost in občasno zelo moti delovanje njihovih ambulant.

Zdravstveni dom Slovenska Bistrica zagotavlja 24-urno nujno medicinsko pomoč na območju občin Slovenska Bistrica, Oplotnica, Poljčane in Makole z okoli 36.000 ljudmi. Urgentno službo poleg rednega dela v svojih ambulantah opravlja 12 zdravnikov družinske medicine, kar moti delovanje njihovih ambulant, saj se pogosto zgodi, da morajo ambulante zapustiti in oditi na teren. Direktorica zdravstvenega doma Jožefa Lešnik Hren: »Takim praksam se zdaj izogibamo, tako da se ne dogaja več, da bi moral zdravnik pustiti pacienta v ambulanti in oditi na teren, v urgentno službo so razpisani izven njihovega delovnega časa. To pa seveda povzroča veliko število nadur.« Zavarovalnica nadure sicer plača, a se pri zdravnikih pojavlja izčrpanost. Zdravnica Alenka Antolinc Košat opozarja tudi na strokovnost: »Urgentna medicina je mlada veda in zelo hitro napreduje, z novostmi, ki jim je treba slediti, pa napreduje tudi družinska medicina. Zato je zelo težko biti strokovno na nivoju pri obeh straneh. Je pa to, da v urgentnih službah delajo družinski zdravniki, tudi unikum v Evropi

Rešitev nastale situacije bi bila zaposlitev dodatnih zdravnikov, izključno za izvajanje nujne medicinske pomoči. Lešnik Hrenova še ugotavlja, da ustreznega kadra na trgu ni. »Da bi zadostili potrebam, bi morali zaposliti 5 dodatnih zdravnikov, a jih trenutno na trgu ni. Dolgoročno rešitev vidim v nujno večjem številu sprejetih študentov na medicino

Pomanjkanje zdravnikov na trgu bi se verjetno resnično lahko reševalo z večjim vpisom na obe medicinski fakulteti, a bi veljal tudi razmislek o tem, kako študente, ki končajo študij in specializacijo zadržati doma in preprečiti njihov odhod v tujino.

Lani je slovenskobistriški zdravstveni dom pridobil tudi vozilo za urgentnega zdravnika, a ker zanj nimajo zagotovljenega kadra, ostaja neizkoriščeno.

Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič
Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič