Albin Gradišnik, Janko Levanič in Marko Vidovič. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Albin Gradišnik, Janko Levanič in Marko Vidovič. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Na domačem vrtu v Krčevini pri Vurbergu stoji največja samostoječa diptih sončna ura v Sloveniji. Izdelali so jo trije prijatelji - Albin Gradišnik, Marko Vidovič in Janko Levanič, ki so zadnja tri leta intenzivno delali na svoji ideji. "Začelo se je leta 2021, ko so pri cerkvi svetega Ožbolta na Potrčevi cesti na Ptuju postavili horizontalno oz. vodoravno sončno uro. Potem pa smo pogledali še več sončnih ur po Sloveniji in nato je padla ideja, da tudi mi poskušamo izdelati svojo sončno uro in da vanjo zdržimo vse znanje matematikov, astronomov in vseh drugih, ki se v zadnjih 5000 letih ukvarjajo s koledarjem in merjenjem časa," pove Albin Gradišnik.

V Sloveniji večinoma prevladujejo samo navpične sončne ure, ki jih najdemo na stenah cerkva in stavb, ali vodoravne sončne ure. Samostoječa diptih sončna ura pa združuje vodoravno in navpično sončno uro z enim gnomonom, ki na obeh urah prikazuje enak čas. "Pri pregledu ur po Sloveniji, tako na cerkvah in stavbah, kot tudi v raznorazni domači in tuji literaturi, nam je uspelo, da smo našli različne matematične izračune, ki smo jih nato tudi prilagodili našim lokacijam in izrisali," pove Gradišnik, ki je zaslužen za načrt, risanje, grafično oblikovanje in matematične ter astronomske izračune ure.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Kaj lahko razberemo iz diptih sončne ure?

Sončna ura meri čas s pomočjo navidezne lege Sonca na nebu oziroma sončne svetlobe in sence, ki jo na ravno in navpično ploskev diptih sončne ure meče palica oz. gnomon, postavljen pod različnim kotom glede na posamezno ploskev. Na potek sence vpliva tudi stran v katero je usmerjena; diptih sončno uro so tako usmerili proti jugu, iz nje pa lahko razberemo marsikaj.

"Kot prvo meri lokalni sončni čas. Ura poleg tega meri lego Sonca nad obzorjem - torej samo deklinacijo Sonca, višinski kot Sonca, potem tudi časovno enačbo; sonce namreč kaže sončni čas in je uro treba prilagoditi tudi glede na standardni čas na naših urah, ki jih imamo na rokah. Vključili smo tudi magnetno deklinacijo, kajti kompas ne kaže točno proti severu, ampak je v naših krajih zamaknjen za pet stopinj. Na uro smo dodali tudi samo razliko med ekscentričnim gibanjem Zemlje in pa hitrostjo gibanja Zemlje, nagib vrtilne osi in vse to smo združili še s samo postavitvijo lokacije, kajti naša ura je zamaknjena za nekaj stopinj od geografskega poldnevnika srednjeevropskega časa petnajst stopinj za tri minute in devetnajst sekund in tudi to smo vključili v našo uro. Vključili pa smo tudi analemo in lokacije zimskega in poletnega solsticija ter jesenskega in pomladanskega enakonočja," pove Gradišnik, ki ima sicer od leta 2018 tudi svojo vremensko postajo.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Izdelali so jo s skupnimi močmi

Albin Gradišnik se z astronomijo ljubiteljsko ukvarja že več kot 20 let, zanjo pa ga je navdušil ravno bivši sodelavec Marko Vidovič, ki je prav tako pomagal pri izdelavi sončne ure. "Z astronomijo sem se srečal pri šestih letih, ko mi je pokojni oče enkrat domov prinesel teleskop. Po domače rečeno sem čisto padel v astronomijo in od takrat in tudi zdaj, torej že več kot 45 let, sem tudi aktivno v astronomiji. In tudi Albina sem navdušil za to. Zdaj že skoraj 20 let sodelujeva v astronomiji in se z njo ljubiteljsko ukvarjava, organiziramo pa tudi veliko javnih opazovanj," pove Marko Vidovič, ki skrbi za promocijo sončne ure.

V veliko pomoč pri izdelavi ure pa je bil tudi Janko Levanič, ki ima več kot 10-letne izkušnje z natančnim tiskom in grafičnim oblikovanjem. "Moja naloga je bila tehnična izvedba, torej naštudirati, kako uro skupaj sestaviti, in pa tudi grafični tisk, da se vse skupaj dobro prilega. Grafika mi ni delala težav, s tem se ukvarjam že dlje časa, malo večja težava je bila potem, kako to skupaj sestaviti, ampak je uspelo," z nasmehom pove Levanič.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Diptih sončna ura je lahko tudi lepo darilo

Kljub številnim izzivom in neprespanim nočem v zadnjih treh letih, so bili sogovorniki odločeni, da uro dokončajo. Zdaj pa jo želijo predstaviti tudi drugim, povejo. "Gre za unikatno uro. Postavi se lahko na kateremkoli dvorišču, če bi to želeli. V načrtu imamo tudi izdelavo manjših ur, ki bi jih lahko postavili na okensko polico, npr. 15x15 ali 20x20 cm. Bomo pa zdaj videli, če bo ta izvedba mogoča in tudi, če bo dovolj velik interes. Nekaj se že dogovarjamo tudi z Občino Ptuj, če bi mogoče imeli kakšen interes, da bi se takšna sončna ura postavila tudi kje drugje, ker to je kar velika zadeva. Je pa to tudi turistična atrakcija, tako da upam, da bodo pozitivni odzivi in da bomo lahko nadaljevali s tem, kar smo imeli v načrtu," pove Marko Vidovič.

Diptih sončna ura tako lahko služi kot okras na domačem vrtu, turistična znamenitost ali kot učni šolski pripomoček, s katerim lahko otroci na praktičen način spoznavajo kotne funkcije, gibanje Sonca in vrtenje Zemlje. V pomanjšani obliki pa je lahko takšna ura tudi lepo darilo, ki krasi našo okensko polico.