Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V Mariboru so štirje večji domovi za starejše. V Domu Danice Vogrinec skrbijo za 809 oskrbovancev, v preostalih treh - Domu pod Gorco, Sončnem domu in Domu starejših občanov Tezno, pa je še več kot 500 stanovalcev. Osnovna zaščitne opreme imajo za zdaj dovolj, manjka pa jim zahtevnejše opreme v primeru okužbe s koronavirosum med oskrbovanci oziroma zaposlenimi.

V vseh mariborskih domovih za starejše so doslej zaradi sumov z okužbo s Covid 19 na testiranje poslali nekaj varovancev in zaposlenih, na srečo pa so bili vsi negativni. Kot pravi vodja zdravstvene nege in oskrbe v Domu Danice Vogrinec, Tomaž Teran, so na morebiten izbruh pripravljeni, za primer pojava pa so izpraznili fiziterapijo in delovno terapijo. Prostora imajo za 4 do 6 oseb, za več pa ne, saj so povsem polni. Osnovno zaščitno opremo za zdaj imajo, v primeru okužbe pa bo zahtevnejša hitro pošla. »Kakšne posamezne komade, zagotovo ne mask FFP3, ampak FFP2, ki je tista skrajna sila, ampak pogovarjamo so o komadih, smo za tisto prvo uro po lastni iznajdljivosti uspeli zagotovit, potem pa vam, žal druga težko rečem«, je še pojasnil Teran,

V domu pod Gorco je trenutno 150 stanovalcev, direktor Gregor Žigon pa poudarja, da imajo pripravljen izolacijski prostor s pregradami. »Tudi ekipo imamo, ki bo delala samo v tem prostoru, imamo tudi zaščitno opremo, ki smo jo sami nabavili, ampak samo za neko krajše obdobje«.

Kot pravijo sogovorniki se je zaščitna oprema podražila tudi do 10 krat, za preprečevanje širjenja morebitne okužbe s koronavirusom pa so uvedli dodatne ukrepe. Jasna Cajnko, direktorica Doma za starejše Tezno, kjer skrbijo za 217 oskrbovancev, izpostavlja, da imajo več izolacijskih sob. » In tudi tako zaščitno ravnamo, da naši oskrbovanci, ki morajo zaradi poslabšanja stanja v bolnišnico, po vrnitvi v dom 14 dni preživijo v izolacijski sobi, v svojo sobo pa se lahko vrnejo šele po pregledu pri zdravnici«.

Kot je pojasnila regionalna direktorica Senecure za Slovenijo Sanda Gavranovič, imajo v Sončnem domu Tezno dovolj zaščitne opreme, ob morebitnem izbruhu pa imajo na razpolago prostore za 5 oseb. Sicer so vsi sogovorniki zatrdili, da znotraj domov veljajo strogi ukrepi, oskrbovancem pa zdaj že tritedensko izolacijo krajšajo zaposleni.