Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskih javnih vrtcih imajo po končanem razpisu v novem šolskem letu še 80 prostih mest. Na letošnji razpis je prispelo 900 prijav, vse prijavljene novince pa so vrtci že vpisali do konca aprila. Uprave vrtcev zato še vedno sprejemajo prijave.

Še lani je za vpis v mariborske javne vrtce prispelo 1136 prijav, kar 200 več od kapacitet, letos le 900. Zato v 36 enotah osmih mariborskih javnih vrtcev nadaljujejo vpisovanje novincev, saj imajo ta hip še okoli 80 prostih mest, pojasnjuje vodja občinskega urada za vzgojo in izobraževanje Brigita Gajzer Pliberšek: "Starši naj se oglasijo v upravi najbližjega ali želenega vrtca, in tam jim bodo dali natančne podatke, v katerih enotah so še prosta mesta."

K manjšemu vpisu je morda prispeval strah zaradi epidemije, a kot pojasnjuje Pliberškova, se v teh dneh in tednih za vpis odločajo še več stareš.

Zaradi omejitev, ki veljajo ta hip, mariborske javne vrtce po ponovnem odprtju od začetka tega tedna obiskuje le okoli polovica otrok. Vrtci so se po besedah Pliberškove ustrezno organizirali in zaradi trenutno veljavnih nižjih normativov zapolnili vse kapacitete.

Zato si seveda želijo nadaljnjega izboljšanja razmer in rahljanja ukrepov. Nekaj vrtcev po Sloveniji pa je sporočilo, da se bo že po 1. juniju vključilo več otrok in bo potrebna nova ocena smernic NIJZ, ki znižujejo dovoljeno število otrok v skupini.