Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Medtem ko imajo nekateri upravljavci čistilnih naprav v Sloveniji zaradi nesprejemanja odpadnega blata na Madžarsko izjemne težave z odvozom in skladiščenjem le-tega, v Mariboru težav ni pričakovati vsaj do konca marca. Podjetje Surovina, ki pogodbeno skrbi za odvoz, blato redno odvaža, v skladu z novim razpisom, ki je v teku, pa pristojni pričakujejo občutno podražitev.

V mariborski čistilni napravi v Dogošah dnevno nastane od 40 do 80 ton blata. Leon Lozar, generalni direktor družbe Aquasystems, ki bo v okviru javno-zasebnega partnerstva objekt v Dogošah upravljala do poleta leta 2024, poudarja, da odvoz poteka nemoteno, kar pa ne pomeni, da problem ne ostaja.

Blato na Madžarsko odvaža pogodbeni partner mariborske občine oziroma javnega podjetja Energetika, družba Surovina. Njen direktor Jure Fišer pa izpostavlja, da kljub manjšim zapletov ob koncu leta izpolnjujejo obveznosti.

Surovina ima za odvoz blata sklenjeno dveletno pogodbo, ki se izteče konec marca, v teku pa je že nov razpis. Prvi mož Energetike Alan Perc nam je pojasnil, da so podaljšali rok za prijavo do konca februarja, storitev pa bo zagotovo precej dražja. »Zelo veseli bomo, če bo odvoz tone blata stal okrog 100 evrov, lahko pa, da bo tudi kaj več«. Mariborsko podjetje Surovina trenutno računa za odvoz ene tone blata 57 evrov, zaradi zapletov z Madžarsko in iskanja domače rešitve za sežig pa bo mariborska občina prek Energetike z najboljšim ponudnikom tokrat sklenila le enoletno pogodbo.