Mariborski stanovanjski trg je drugi največji v državi, na njem pa kronično primanjkuje najemnih stanovanj.

Povpraševanje po najemnih stanovanjih je tako v Mariboru precej večje od ponudbe. Danijel Angel Sauli iz nepremičninske agencije Atrium: "Nam telefoni praktično pregorijo, ko damo neko stanovanje po razumni ceni na trg za najem." Cene najemnin v Mariboru zato rastejo, ugotavlja Barbara Vodan Jecelj z Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor: "Se tržne najemnine začnejo tam pri sedmih evrih na kvadratni meter navzgor."

Za najem 35 kvadratnih metrov velikega stanovanja je tako treba odšteti okrog 300 evrov ali tretjino povprečne mariborske plače. Na zadnji razpis medobčinskega stanovanjskega sklada se je prijavilo 1000 ljudi, zato tam ocenjujejo, da je v Mariboru za toliko tudi premalo najemnih stanovanj. A nepremičninski agent Danijel Angel Sauli opozarja, da to ni realna slika: "Ljudje so enostavno obupali in dejansko sploh ne dajejo več vlog na stanovanjski sklad, ker so čakalne vrste predolge."

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor letno namreč od skupno 400 stanovanj novim najemnikom odda le okrog 100 stanovanj. Novih ne gradi in jih tudi ne načrtuje. Drugače je na republiškem Stanovanjskem skladu, ki v Mariboru oddaja 380 stanovanj. V naslednjih treh letih bodo zgradili še dodatnih 400 najemnih stanovanj, še enkrat toliko pa v letih 2024 in 2025.

Foto: BoBo
Foto: BoBo