ZD Maribor. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
ZD Maribor. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Z začetkom jeseni, večjih temperaturnih nihanj in šolskega pouka je pred nami tudi sezona dihalnih obolenj. V mariborskem Zdravstvenem domu opozarjajo na samozaščitno ravnanje in vabijo na cepljenje proti gripi, covidu in pljučnici.

Na covid je veliko ljudi po koncu epidemije že skoraj pozabilo. Vrača pa se tudi gripa, ki je bila zaradi izolacije v zadnjih letih v ozadju. Zaradi dolgega obdobja izolacije pa je naš imunski sistem šibkejši, opozarja direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik:

"To se je pokazalo pri otrocih že septembra, ko so začeli hoditi v šole in vrtce. Takrat je prišlo do izrazitega porasta teh respiratornih infektov, tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih. Avgusta smo imeli 17 potrjenih primerov covida, sptembra pa 474."

Zato zdravniki pozivajo k previdnosti in samozaščitnemu ravnanju, pravi sogovornik:

"Apeliramo, da to jemljemo resno in se ne izpostavljamo tej bolezni kot čisto nekim navadnim prehladom. Morali pa se bomo navaditi s korono živeti, to pa je dejstvo."

Vabijo pa tudi na cepljenje v cepilnem centru na Ulici talcev v Mariboru, ki so ga začeli ta teden, pojasnjuje direktor mariborskega zdravstvenega doma:

"Cepljenje proti gripi in covidu lahko izvedemo hkrati. Cepimo pa tudi proti pljučnici, pvozročeni s pnevmokokom. Do tega so upravičeni vsi starejši od 65 let in tisti, ki imajo kronične bolezni, povezane s pnevmokokom."

Prvi dan so za cepljenje proti gripi zbrali 100 prijav, proti covidu 50 in nekaj manj proti pnevmokoku. Želijo si, da bi k cepljenju privabili čim več ljudi. Zainteresirane pa prosijo, da se naročijo.