Foto: Radio Maribor/SFC
Foto: Radio Maribor/SFC

S predstavitvijo petih umetniških projektov domačih in tujih umetnikov, ki bodo del velike razstave Pismo za prihodnost v sklopu 8. trienala prihodnje leto, so se v zapuščenih prostorih mariborske tekstilne tovarne v Melju začeli Dnevi zaganjanja EKO 8. Umetnostna galerija namreč ponovno vzpostavlja trienale umetnost in okolje, tokrat v sodobni obliki, in ga iz galerijskih razstavišč umešča v realni prostor ter tako povezuje pomembno industrijsko dediščino v mestu z vprašanji umetnosti in okolja. "Tematika trienala je oziranje v prihodnost v povezavi z okoljskimi in tehnološkimi izzivi, v povezavi s tem, kako nas danes določa preteklost in se odslikava v prihodnosti," pove Simona Vidmar.

Program predstavitvenih dogodkov, tudi trienala ter razstave Pismo za prihodnost tematsko izhaja iz obeležja Islandcev ob izgubi ledenika ter se z deli različnih umetnikov odziva na okoljsko problematiko sodobnega časa in se ozira v prihodnost.

"Umetniki in drugi ustvarjalni posamezniki lahko oblikujejo nove ideje, postavljajo vprašanja in izzive ter širijo znanje, povezane z okoljem in našo prihodnostjo," pojasnjuje umetniški direktor trienala Alessandro Vincentelli iz Velike Britanije.

Aktualno tridnevno dogajanje v Mariboru s pogovori o pomenu umetnosti in okolja, tudi v povezavi z industrijsko zapuščino v Melju, spletnimi pogovori z umetniki, vodenji po mestu ter drugimi dogodki opominja na okoljsko problematiko sodobnega časa in hkrati vabi na EKO trienale prihodnjo pomlad.