Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V tovarni papirja Paloma v Sladkem Vrhu so odprli novo papirno linijo. Gre za največjo naložbo v slovensko papirniško industrijo po 40-ih letih, ki je vredna 41 milijonov evrov.
Nova papirna linija, ki so jo sicer zagnali oktobra, je zamenjala stari stroj, ki je bil v uporabi od leta 1977.

Milan Fiľo, predsednik uprave Eco-Investment, ki obvladuje skupino SHP, katere del je od leta 2017 tudi Paloma, je dejal, gre za pomemben tehnološki korak, podjetje iz Sladkega vrha pa bo s tem postalo tudi kompetenčni center znotraj slovaške skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja in vodilni proizvajalec v regiji. V Palomi pa bodo po besedah predsednika uprave Richarda Žigmunda zdaj lahko zadostili povečanim potrebam na trgu jugovzhodne Evrope, Nemčije, Avstrije in Švice. »Nova linija bo zaradi višje hitrosti in večje širine matičnih zvitkov povečala proizvodne zmogljivosti iz 65 tisoč na 90 tisoč ton letno. Ob tem smo z najboljšo tehnologijo na trgu bomo izboljšali kakovost papirja in končnih izdelkov«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

"Pomembno je, da imamo določeno proizvodnjo tudi doma in znotraj EU"

Slovenski premier Janez Janša je v slavnostnem nagovoru med drugim opozoril na pomembnost tovrstne industrije, ne le za razvoj regije, ampak tudi zato, ker je na začetku epidemije med drugim začelo zmanjkovati higienskih izdelkov. »Začeli smo se zavedati, da to ni nekaj samoumevnega in zgolj predelan papir, pač pa tudi eden od simbolov civilizacije. V Sloveniji je to dejstvo že 140 let, torej od prvih začetkov Palome, in v prihodnje bo to še toliko bolj pomembno. Pomembno je, da imamo določeno proizvodnjo tudi doma in znotraj EU ter tako v času krize ne zmanjka naenkrat vsega. Epidemija je zato naš pogled na investiranje in delovanje globalnega trga v veliki meri spremenila,« je v slovesnem nagovoru dejal Janša.

Nova delovna mesta in razvoj

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je zatrdil, da je bila prodaja Palome holdingu Eco Investment pred štirimi leti pravilna odločitev. Novi lastniki investirajo v razvoj, s tem pa so med drugim omogočili 50 novih delovnih mest. »Predvsem pa to pomeni ohranitev obstoječih 500 delovnih mest, kar za ta del Slovenije predstavlja velik korak naprej«.
Tokratna investicija v Palomo pa naj ne bi bila zadnja. V podjetje naj bi lastniki skupaj vložili okoli sto milijonov evrov, pogajanja za dve dodatni liniji pa že potekajo.