Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Odvoz odpadkov v mariborski občini se bo prihodnje leto znova podražil, za zdaj pa še ni znano za koliko. Medtem so v Snagi potrdili, da se bodo cene v primestnih občinah zvišale do 12 odstotkov. To naj bi se zgodilo 1. februarja, a zadnjo besedo bodo imeli svetniki v občinah, kjer javno komunalno podjetje izvaja koncesijo.

V mariborski Snagi je okrog 270 zaposlenih, minimalno plačo jih prejema 130. Ker se ta z novih letom zvišuje, uskladili pa bodo tudi plačna nesorazmerja, bo to družbo na letni ravni stalo približno 400 tisoč evrov. Janez Letnik, ki je 18. novembra začel štiriletni mandat direktorja Snage, še dodaja, da na poslovanje Snage, kjer poteka sanacija 1,2 milijonske izgube, vpliva tudi vse dražje odlaganje preostanka odpadkov.

Po oceni Zbornice komunalnega gospodarstva bi lahko sicer samo dvig plač prispeval k višjim cenam odvoza odpadkov za slabih 18 odstotkov, po letošnji 38 odstotni podražitvi odvoza odpadkov v Mariboru pa bo predvidoma 1. februarja sledila nova korekcija cene.

Novi direktor Snage Maribor Janez Letnik
Novi direktor Snage Maribor Janez Letnik

»Ne želim še komentirat cene, počakajmo na projekcije in še takrat bo znano, kako in kaj bo s ceno v Mestni občini Maribor«, še pojasnjuje Janez Letnik.

Pri primestnih občinah pa je odstotek podražitve že znan. Na podlagi predlagane enotne cene v primestnih občinah in mestni občini Maribor bo ta znašal do 12 odstotkov, z župani primestnih občin pa je dogovorjeno, da bodo omenjeni predlog umestili na seje občinskih svetov najkasneje do konca januarja.