Stene v višino merijo do 17 metrov. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Stene v višino merijo do 17 metrov. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Slovenski Bistrici je vrata odprl največji plezalni center v Sloveniji, ki ponuja na 3.200 kvadratnih metrih površin stene za vse tri vrste plezanja: težavnostno, balvansko in hitrostno. Objekt je umeščen v bistriški športni park in je stal 5,2 milijona evrov, od tega je 2,4 milijona prispevalo ministrstvo za izobraževanje in šport, preostanek pa bistriška občina.

Sodoben plezalni center je velika pridobitev za ta del Slovenije, ne samo za treninge športnikov, temveč tudi za rekreativce. Odziv je velik; od petkovega slovesnega odprtja so jih v samo nekaj dneh obiskali ljudje od blizu in daleč, pove vodja centra Ursula Pipenbaher: "Veliko ljudi nas je že obiskalo, tudi iz tujine. Prišli so plezalci iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in iz vse Slovenije."

Ne samo da je največji, bistriški plezalni center ima poleg do 17 metrov visokih plezalnih sten edini v Sloveniji sistemski deski kilter board in moonboard. Plezalcem omogočata, da si sami nastavijo naklon in smer. "Plezalec lahko izbira med več kot 80.000 smermi. Te so prek aplikacije dostopne vsem na svetu. Lahko izbereš smer, ko je je preplezal nekdo v ZDA, nastaviš naklon in pod oprimki te smeri se ti svetijo luči," pojasnjuje Pipenbaherjeva.

Da so tu treningi neprimerno boljši, pove svetovna mladinska podprvakinja Lucija Tarkuš, članica Alpinističnega kluba Impol: "Tak center ti zagotovo ponuja veliko več možnosti različnih treningov in da imaš vsak dan tako izbiro, zagotovo prispeva k boljši formi in boljšim rezultatom."

Plezanje pa je čedalje bolj priljubljena vadba tudi za rekreativce. Pleže lahko vsak, ne glede na starost ali fizično konstitucijo, pravi trener Nejc Petelinšek: "Potrebujete predvsem voljo, vso opremo pa imamo tudi pri nas na izposojo. Zadnjih pet let je športno plezanje v strmem porastu."

Bistriški plezalni center pa bo v prihodnje tudi prizorišče tekmovanj na najvišji ravni.

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Na umetni steni je mogoče trenirati tudi na prostem. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Na umetni steni je mogoče trenirati tudi na prostem. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec