Posvetitev pomladi koreografa Edvarda Cluga Foto: Radio Maribor/Marta Tiberiu
Posvetitev pomladi koreografa Edvarda Cluga Foto: Radio Maribor/Marta Tiberiu

Predstava Posvetitev pomladi, ki pripoveduje legendo o ritualnem žrtvovanju device za večjo rodovitnost zemlje, glasbo in libreto je napisal Igor Stravinski, je koreograf Edvard Clug zasnoval že leta 2012, mariborski baletni ansambel pa je z njo uspešno gostoval v mednarodnem prostoru. Nekoliko posodobljeno jo zdaj znova uprizarja, dodal pa ji je še predstavo Svatba o dogovorjeni poroki istega skladatelja. »Gre za velik plesno glasbeni dogodek, ki je izziv za plesalce in za glasbenike. Veliko mojstrovino Stravinskega bomo lahko slišali v živo«, pove Edvard Clug.

Posvetitev pomladi in Svatba ruskega skladatelja Igorja Stravinskega sta pomembno zaznamovali glasbeno zgodovino 20. stoletja, vendar klasični deli še danes zvenita sodobno, pravi dirigent Simon Krečič in dodaja: »Obe skladbi sta izjemno zahtevni in naš orkester je kos tem izzivu«.

Velik, zahteven in privlačen umetniški dogodek na mariborskem odru ustvarja več kot 160 članov baletno opernega ansambla, ki sta ju povezala koreograf Edvard Clug in dirigent Simon Krečič. Koncertna mojstrica je Oksana Pečeny, Leo Kulaš je oblikoval kostume, sceno pa Marko Japelj.