Foto: Radio Maribor/Marta Tiberiu SNG MB
Foto: Radio Maribor/Marta Tiberiu SNG MB

Operni in baletni ansambel ter simfonični orkester Slovenskega narodnega gledališča Maribor želi z novo postavitvijo priljubljene in najuspešnejše opere Carmen francoskega skladatelja Georgesa Bizeta počastiti svoje občinstvo in ga znova privabiti v gledališče, pove umetniški direktor mariborske opere Simon Krečič in dodaja: » Gre za veliko produkcijo, ki bi lahko zadovoljila vse naše čute. Lahko pričakujemo bogato scenografijo in lepe, pisane kostume ter izvrstne interprete«.

Režiser najnovejše postavitve mednarodno priznani scenograf Juan Guillermo Nova se je prvič srečal z režijo in Carmen je njegov prvi glasbeni projekt. Odločil se je za klasično operno postavitev, ki jo je obogatil s sodobno, inovativno scenografijo in ustvaril dovršeno vizualno predstavo. »Izhajal sem iz ideje, da občinstvu predstavim naravno Carmen, aktualno žensko današnjega dne, in ne kot Carmen z mnogimi španskimi klišeji, ki je sicer običajno postavljena v ospredje. Predstaviti jo želim kot normalno osebo, ki se zabava kot sodobne ženske, živi svobodno in na nesrečo spozna psihopata. Zame je Don José Hose psihopat«, pove Juan Guillermo Nova.

Zgodba lepe, zapeljive ciganke Carmen, ki se znajde v ljubezenskem trikotniku z vojakom Don Joséjem in bikoborcem Escamillom ter se tragično konča, že od nekdaj privlači občinstvo. Navdušuje tudi glasba s številnimi prepoznavnimi melodijami, ki jih poje glavna junakinja Carmen, predstavi pa dajejo dodaten čar živahne plesne točke.

V naslovni vlogi Carmen nastopa Guadalupe Barrientos, ki smo jo v tej vlogi na mariborskem odru že slišali leta 2013. Vesela in počaščena je, da se lahko kot pevka, igralka in ženska znova predstavi v Mariboru. » Lik Carmen je zelo močan, tudi v glasbenem smislu, saj je ves čas na odru in poje, pleše, beži in umira. Zame je zelo zanimivo, da lahko znova nastopam v tej vlogi, da se lahko soočam s temi čustvi. Carmen je zelo svobodna ženska in skušali smo najti to sodobno Carmen, običajno žensko, ki čuti, ljubi, je strastna in se sooča z vsem tem. Zelo zanimivo je«, pravi operna pevka.

Martin Sušnik nastopa v vlogi Don Joseja, bikoborec Escamillo je Luka Ortar, Andreja Zakonjšek Krt pa Micaëla. Najnovejša postavitev opere Carmen s številnimi plesnimi točkami na odru združuje več kot 130 ustvarjalcev opernega zbora, simfoničnega orkestra in baletnega ansambla. Živahne kostume je oblikovala Cristina Aceti, sceno režiser Juan Guillermo Nova, koreografinja je Valentina Turcu. Simfonični orkester in operni zbor vodi Jon Svinghammar.