Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborski mestni svetniki bodo na torkovi izredni seji odločali o predlogu županstva o 30-odstotni občinski subvenciji zneskov daljinskega ogrevanja za november in december za gospodinjstva, vezana na Energetiko Maribor. Gradivo za sejo pripravlja dr. Boštjan Brezovnik, ki trdi, da tovrstna pomoč ni sporna, v svetniških skupinah pa je zaslediti veliko pomislekov in drugačnih predlogov.

Občina je pripravo gradiva zaupala Inštitutu za lokalno samoupravo Maribor. Vodi ga Boštjan Brezovnik, ki pravi, da rešitev v obliki subvencije dopušča zakon o javnih gospodarskih službah kot ukrep socialne politike: »Da je ta ukrep nujen, da se na ta način omilijo socialne stiske prebivalcem in se hkrati omili ta nesorazmeren dvig cene napram prejšnjim mesecem«.
Svetnik LPR Stojan Auer meni, da na podlagi drugih pravnih mnenj predlog ni zakonit. Zato predlagajo, »da vsako mariborsko gospodinjstvo prejme vavčer v višini 100 evrov. Da vsi dobimo neko dodatno pomoč glede na stiske«. A tudi, da krivci za nastalo situacijo odgovarjajo, še dodaja Auer. V koalicijski listi kolesarjev in pešcev predlog podpirajo, pravi Josip Rotar, a poudarja: »Vseeno pa menimo, da je do rešitve še zdaleč, saj zdaj zgolj gasimo požar«.
Igor Jurišič Stranka mladih – Zeleni Evrope tokrat z županom Arsenovičem ne soglaša in pripravlja nov predlog. Mestni svet lahko zniža račune za vodo, odpadke ali kanalščino: »In če mestni svet odloči, da je cena nižja, to zdrži na vsakem sodišču, saj bo zadeva transparentna in enaka do vseh«.
Opozicijska svetnika SDS-a in Kanglerjeve liste, Vladimira Cokoja in Milan Mikl pa izpostavljata naslednjo rešitev. »Nimamo alternative. V kolikor bodo to podprli vsi, se bomo strinjali. Ampak mi bi želeli slišati tudi mnenje nekdanjega direktorja Energetike Alana Perca, ki ima neke alternativne rešitve«, pravi Mikl, Cokoja pa je jasna: »Podpiramo komercialni popust, ki bi ga dala Energetika v višini od 30 do 50 odstotkov, ne pa subvencije iz občinskega proračuna«. Vsi svetniki sicer poudarjajo, da je pomoč nujna, podobno kot za subvencije pa tudi za energetske vavčerje v znesku 10 evrov, o tem bodo odločali na eni izmed rednih sej, opozarjajo, da morajo biti pravno dorečeni, ekonomsko vzdržni in socialno pravični.