Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Legendarna mariborska kinodvorana Udarnik, ki že vrsto let klavrno propada in je bila pogosto tarča vandalov in vlomilcev, bo dobila novega lastnika. Dvorana bo še naprej posvečena umetnosti, a ne filmski.

Znameniti Kino Udarnik je bil zadnja leta v lasti državne Družbe za svetovanje in upravljanje, ki jo je pred kratkim za dobrih 121.000 evrov prodala arhitektu Matjažu Durjavi. Mariborski arhitekt je pripravil že načrte za obnovo leta 1996, ko je Kino podjetje Maribor načrtovalo ureditev trgovsko-poslovno-kulturnega centra s tremi manjšimi kinodvoranami. A ker je danes takih površin preveč, občina pa mestni kino načrtuje v Centru Rotovž, so želje novega lastnika drugačne. Dvorano bo namenil trajni razstavi uskladiščenih del akademskega slikarja in njegovega sorodnika Jožeta Ciuhe, s čimer bi Udarnik spet postal prepoznaven kulturni prostor.

Propadajočo dvorano so sicer pred leti oživili mariborski ljubitelji in ustvarjalci nekomercialnega filma, k odkupu pa so neuspešno pozivali občino. Čeprav se veselijo nove kinodvorane v Rotovžu, so prepričani, da ne bo ustrezna za institucionalizacijo mestnega kina. Rene Puhar:

"Udarnik smo vedno videli kot najbolj primerno lokacijo za mestni kino v mestu. Nesporno je, da se bo lastnik odločal, kaj v tem prostoru v prihodnje bo in pozdravljamo, da bo prostor ostal namenjen kulturni dejavnosti. Ampak, kot rečeno, želeli bi si, da bi vendarle Udarnik, ali pa vsej del aktivnosti Udarnika, bilo namenjeno temu, za kar je bila ta stavba zgrajena in tudi kasneje renovirana."

Za zdaj nadaljujejo gostovanje v Lutkovnem gledališču, upajo pa na konstruktiven dialog tako z občino kot lastnikom Udarnika.