Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Potem ko je vlada pred slabim tednom dovolila izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, v mariborskem zdravstvenem domu postopno odpirajo ambulante, ta teden tudi specialistične zobozdravstvene.

Direktor Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor, dr. Jernej Završnik poudarja, da so takoj po prvem maju začeli delo družinski zdravniki, ki sprejemajo klice pacientov, odgovarjajo pa tudi na elektronska sporočila. Fizičnega pregleda za zdaj ne opravljajo; če presodijo, da pacient potrebuje klinični pregled, pa ga napotijo v eno od osmih ambulant. Ob tem pa izrecno izpostavlja: »Prosimo vse naše paciente, da se držijo navodil. To pa je, da ne prihajajo na preglede brez predhodnega telefonskega pogovora in dogovora za termin pregleda«.

Odprte so ginekološke ambulante, po predhodnem naročilu potekajo preventivni pregledi novorojenčkov in dojenčkov, v zdravstveni postaji na Gosposvetski cesti pa obravnavajo bodoče prvošolčke. Starše kličejo, odziv pa je po Završnikovih besedah izjemen.
Stekla je tudi okulistična, otorinolaringološkain rentgenska dejavnost, odprli so specialistične urološke in nevrološke ambulante. Zaživele so tudi zobozdravstvene, kjer je potrebna še dodatna previdnost. Zobozdravniki bodo dnevno odslej obravnavali precej manj pacientov, ki jih bodo predhodno poklicali in naročili, dan pred posegom oziroma obiskom pa bodo še enkrat preverili, kakšno je njihovo zdravstveno stanje.