Tudi muzeji in galerije v Mariboru so na današnji mednarodni dan muzejev na široko odprli svoja vrata. Med obiskovalci je bilo veliko takšnih, ki te ustanove obiskujejo redno, marsikoga pa je prav brezplačen vstop prepričal, da si ogleda zanimive zbirke ali obišče katero izmed otvoritev razstav, ki jih je bilo danes kar nekaj.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V Umetnostni galeriji Maribor so pripravili sobotno družinsko ustvarjalnico pod naslovom S spektralnim načrtom po razstavi. Naučili so se veliko, tako otroci, kot njihovi starši, pove obiskovalec Tomaž Ramšak: "Otroci obiskujejo otroške delavnice vsakih štirinajst dni, danes pa smo se jim pridružili tudi starši. Z veseljem smo si pogledali slike, kipe, grafike. Kaj pa ve o umetnosti Lan? "Vem, katera slika je najstarejša, katera slika ima vodo in v vodi barve in vem, kje je najbolj smešna slika v tej galeriji."

Akademska slikarka Slađana Matić Trstenjak, ki je danes ustvarjala v galeriji DLUM, meni, da bo zanimanje za muzeje in galerije vedno prisotno med ljudmi: "Galerija DLUM ima že štiri leta projekt Živo delo v galeriji, tako da danes tu ustvarjam jaz. Vsak član ima priložnost ustvarjati v galeriji, poleg tega tudi predstaviti svoje delo obiskovalcem. Mislim, da se zanimanje za galerije in muzeje povečuje. Mi pa moramo to zanimanje vzpodbujat, tako v majhnih otrocih kot tudi pri odraslemu občinstvu."

V Fotografskem muzeju so odprli razstavo Projekt Južna železnica – od Postojne do Trsta ustvarjalke Barbare Hammer iz Gradca. Podala se je v raziskovanje sledi iz preteklosti, ki jih povezuje s sodobno realnostjo potovanj. »Južna železnica je zelo pomembna tudi v današnjih časih, saj bi bilo lepo, če bi se tudi danes več ljudi vozilo z vlakom, zaradi klime, zaradi življenja, in zaradi prihodnosti naslednjih generacij.«

V Pokrajinskem muzeju so odprli razstavo modnih ilustracij in oblačilnih kosov iz preteklosti, v muzeju narodne osvoboditve pa bodo popoldan odprli razstavo pod naslovom Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala.