Foto: Radio Maribor/mojepohorje.si
Foto: Radio Maribor/mojepohorje.si

Ministrstvo za naravne vire in prostor je konec marca zavrnilo vlogo za gradbeno dovoljenje za 35 vetrnih elektrarn na Pohorju, vlogo za še 21 dodatnih na Rogli pa je investitor umaknil sam. V lokalni skupnosti odločitev pozdravljajo, kljub temu pa v civilni iniciativi in društvu Moje Pohorje napovedujejo, da boj proti vetrnim elektrarnam na Pohorju še ni končan.

Zavrnilna odločba pomeni olajšanje, a je bila glede na strokovne podlage in stališče mnenjedajalcev pričakovana, ocenjuje župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar: "Meni je razumljivo, da je pristojni organ sprejel takšno odločitev. Stališče Občine Slovenska Bistrica se ne spreminja. Gre za zaščito tega območja Pohorja."

V Civilni iniciativi proti vetrnim elektrarnam na Pohorju odločitev prav tako pozdravljajo. Ker pa ima investitor še možnost upravnega spora in ponovne vložitve umaknjene vloge, pravijo, da boj proti vetrnim elektrarnam še ni končan. "Menimo, da to še ni popolna zmaga, posebej zato, ker je mogoče, da bodo znova vlagali, tako kot so to že naredili v nekaterih primerih," je povedal predstavnik iniciative Drago Mahorko.

Investitor – podjetje Energija na veter – na vprašanje, ali projekt opušča ali bo pri njem vztrajal, ne odgovarja.

Država si medtem prizadeva naložbe v vetrno energijo spodbuditi tudi s spodbudami občinam, kjer bi postavljali vetrne turbine. "Drugi izraz za to je podkupnina občinam. 200.000 evrov za vsak megavat inštalirane moči je strašno velika številka. Lahko smo samo veseli, da občinska politika ne podlega tej skušnjavi. Sem skoraj prepričan, da povsod ne bo tako," je komentiral Darjan Korošec iz društva Moje Pohorje.

V civilni iniciativi medtem preučujejo tudi možnost ustavne presoje lani sprejetega zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov

Obširneje lahko odzivom prisluhnete v posnetku torkove Radijske tribune na povezavi.