Foto: MMC/Ana Svenšek
Foto: MMC/Ana Svenšek

Mariborska občina je z današnjim dnem za promet dokončno zaprla obnovljeno nabrežje na Lentu. Odslej lahko upravičenci na osrednji del Lenta zapeljejo le še z dovolilnico.

Medtem ko je bil dostop z avtomobilom na Lent pri Sodnem stolpu že omejen, je mariborska občina danes zaprla še potopni količek pri vodnem stolpu. Tako bo uvoz mogoč le še z dovolilnico, pravi Sara Jagodič iz mariborske občine:

"Zapora je bila vzpostavljena danes. Vsem upravičencem za dostop so bila skladno z določili novega odloka izdana dovoljenja za vstop, za vse intervencijske službe, ki že imajo obstoječa dovoljenja, pa se avtomatsko omogoča tudi dostop na Lent."

Upravičencem, med katerimi je največ stanovalcev, lastnikov garaž in parkirišč ter staršev otrok v vrtcu, so doslej izdali 190 dovolilnic:

"Večina dovoljenj je izdanih, vse vloge, ki jih še dobivamo, prioritetno rešujemo še isti dan. Za upravičence, ki imajo 24-urni dostop, se plača upravna taksa 22,60 evra, drugih stroškov ni."

Kako na Lent?

Promenada na Lentu je tako večini občanov dostopna peš, z nemotoriziranimi prevoznimi sredstvi ali delno z javnim prevozom. Mestni avtobus naj bi v prihodnje sicer peljal le po bližnji Koroški cesti, po Lentu pa že vozi električni minibus Maister. V invalidskih organizacijah sicer opozarjajo, da Maister za osebe z vozički ni primeren in občino pozivajo k nakupu primernejšega vozila.

Kje pa bodo lahko parkirali vozniki avtomobilov?

Najbližje večje parkirišče je pod Titovim mostom, v Mestnih nepremičninah pa upajo, da jim bo do Festivala Lent uspelo odpreti še manjše parkirišče na Pristaniški ulici.