Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskem UKC-ju poudarjajo, da je to, da imajo še vedno ne klimatizirane določene oddelke popolnoma nesprejemljivo in da se bo država morala začeti ukvarjati tudi s kakovostjo zdravstvenih storitev in ne zgolj s kvantiteto.

Temperature vplivajo tudi na potek zdravljenja

Temperature vplivajo tudi na potek zdravljenja, še posebej pri bolnikih z vročino. Zbijanje temperature pri 30 stopinjah v prostoru je namreč zelo oteženo. Zato morajo zdravniki uporabljati druge in bolj zahtevne metode zdravljenja, ki vključujejo tudi več zdravil.

Sicer pa klime že nameščajo v prostorih internistične interne medicine. Kot nujno potrebna pa ostaja še namestitev hladilnih naprav v blok klinike za kirurgijo, v 10 etaž kirurške stolpnice, v prostore klinike za ginekologijo in na oddelek za infekcijske bolezni. Skupni stroški za najnujnejša dela znašajo dober milijon evrov.

Upajo na donacije

Denarja za vzpostavitev hlajenja po celotni ustanovi druga največja bolnišnica v Sloveniji nima, zato so odprli poseben račun in prosijo za donacije. Donacijo je možno nakazati na podračun UKC Maribor: SI56 0110 0603 0278 185 s sklicevanjem na številko: SI00 11061-8001-0002. Za pripravo donacijske pogodbe pa se je treba obrniti na elektronski naslov: zdenka.drevensek@ukc-mb.si ali natasa.lesnik@ukc-mb.si.