Mariborska vstopna točka ob ZD Nova vas. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Mariborska vstopna točka ob ZD Nova vas. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Mariborska vstopna covidna točka je zaradi večjega števila odvzetih brisov močno obremenjena, prav tako se je občutno povečalo število pozitivnih testov. V enoti Tabor mariborskega Doma Danice Vogrinec pa pri kontrolnih testiranjih v zadnjih dneh po za zdaj neuradnih podatkih niso odkrili novih primerov.

Prvih 7 stanovalcev enote Tabor Doma Danice Vogrinec, ki so premagali bolezen, naj bi v teh dneh zapustilo t.i. rdečo cono. Na delo se vračajo tudi zaposleni, ki niso več okuženi.

Na mariborski vstopni točki, ki pokriva območje z 200.000 prebivalci, so zelo obremenjeni, saj vsak dan odvzamejo 250 brisov. Paciente naročajo na 5 minut, pred točko ob zdravstveni postaji Nova vas pa pogosto nastane vrsta. Število brisov je septembra poskočilo na 5700, medtem ko so jih pred tem v sedmih mesecih odvzeli 9980. Občutno se je povečalo tudi število pozitivnih brisov. Semptembra je bilo takih 301, od začetka marca do konca avgusta pa 186, pojasnjuje pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma Aleksander Jus.

Želijo si, da bi pacienti dosledno upoštevali navodila, saj se še vedno zgodi, da prihajajo v ambulante nenaročeni, nekateri z napačno nameščeno masko.

Zaradi naraščanja števila okuženih in odrejenih karanten, je mariborska občina septembra ponovno aktivirala telefonsko številko za občane, ki potrebujejo informacije ali pomoč, denimo če so v karanteni in potrebujejo pomoč v obliki osnovnih potrebščin, pravi vodja štaba civilne zaščite Samo Robič.

Sogovornika se strinjata, da k umiritvi razmer lahko prispeva vsak posameznik z upoštevanjem preventivnih ukrepov.