Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Izpolnjevanje pogoja PCT – preboleli, cepljeni, testirani – morajo od danes preverjati tudi gostinci, v igralnicah, nastanitvenih obratih, organizatorji sejmov, kongresov in ob vstopu na žičniške naprave. To naj bi jim omogočala aplikacija Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki še ni dostopna. Za zdaj imajo ponudniki navodilo, da pogoj PCT preverjajo na podlagi tiskanih ali elektronskih dokazil.

Z odlokom je določena obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje pogoja PCT za vstop v igralnice, nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih izvajajo sejemsko ali kongresno dejavnost, v prostore gostinskih obratov in žičniške naprave. Ponudniki morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom tudi seznaniti potrošnike o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT. Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Blaž Cvar je ogorčen in poudarja: »Sploh več ne dojemamo, kaj se dogaja. Na tak način sprejemati ukrepe za panogo, ki je že tako prizadeta, je absurd.«

Tudi mariborski gostinec Matic Matjašič je prepričan, da je ukrep nov udarec v že tako težkih razmerah, zato se je odločil svoj lokal do nadaljnjega zapreti: »Za tekme, koncerte, kjer je en vhod še to nekako gre, v gostinskih lokalih, sploh v manjših, kot je naš, pa ena oseba ne more streči za šankom in na terasi, ob tem pa še preverjati pogoj PCT. Zato bi morali najeti varnostnika, ki bi stal na vhodu, kar pa ni izvedljivo in realno. »

Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

V Hiši Stare trte na mariborskem Lentu se bodo novega ukrepa držali, pravi Tina Heinrih, dodaja, da težav pri preverjanju z zdaj ni.

Kot rečeno, so za preverjanje pogoja PCT pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje razvili posebno aplikacijo, ki jo je pod drobnogled že vzela informacijska pooblaščenka.