Foto: Radio Maribor/Gerhard Angleitner, poslušalec
Foto: Radio Maribor/Gerhard Angleitner, poslušalec

Mariborčane pesti dotrajana javna razsvetljava. Občina jo z modernejšimi, varčnejšimi svetilkami posodablja postopoma, a več težav ostaja.

Trg Leona Štuklja osvetljujejo raznobarvne luči na kablih med visokimi stebri. Svetijo s pomočjo t. i. LED trakov, a so se ti na več mestih že pokvarili, zato izgledajo kot »škrbava usta«, pravijo mimoidoči. Serviserji z javnega podjetja Nigrad obnovo načrtujejo letos, a še iščejo rešitev, saj svetilke niso običajnih oblik. So pa kritične viseče dele odstranili in zagotovili varnost.

Težave imajo tudi na Kardeljevi cesti. Stanovalka 7. nadstropja enega od blokov opozarja, da svetilke ne osvetljujejo le cestišča, ampak svetijo tudi v najvišja okna. Z Nigrada pojasnjujejo, da svetilk ni mogoče popraviti, saj proizvajalci delov ne izdelujejo več, zato bo potrebna njihova menjava.

Obseg obnove odvisen od cen svetilk

Z mariborske občine sporočajo, da bodo letos za obnovo javne razsvetljave namenili 475 tisoč evrov. Sredstva so namenjena izključno dobavi novih LED svetilk. Obseg zamenjav bo odvisen od cen, ki jih bodo prejeli na javnem naročilu, ki je pravkar v teku, predvidena pa je menjava energetsko najbolj potratnih svetilk na mestnih vpadnicah, to so obstoječe svetilke moči 400 in 250 W. Sredstva bodo po njihovih ocenah zadostovala za menjavo okoli 1.700 do 1.900 svetilk.

Na Javnem holdingu Maribor dodajajo, da bo Kardeljeva cesta uvrščena v izbor zamenjav, a časovnica še ni znana, saj jih bodo izvajali prednostno, glede na energetsko potratnost svetilk.