Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Slovesnost prihoda bakle miru pred največjimi športnimi igrami, ki jih je Maribor kadarkoli gostil, je zasenčilo zaskrbljujoče stanje mariborskega športa, saj tukajšnja društva od obubožane občine že od decembra lani niso prejela nobenega denarja. Športna zveza Maribor se je tako odločila odpovedati za ta konec tedna načrtovani tradicionalni športni vikend, opoldne pa so se zaradi neugodne finančne situacije predstavniki športnih društev sestali tudi z vodstvom občine.

Več deset mariborskih društev in klubov, ki tudi zaradi pozne potrditve proračuna letos na račun Letnega programa športa ni prejelo niti evra, je podžupan Samo Peter Medved seznanil: «Športnim društvom smo danes prinesli pogodbe, da jim zagotavljamo financiranje od januarja do julija oziroma sedem mesecev. Za ostalo pa se bomo trudili na prihodkovni strani, da realiziramo proračun in zagotovimo preostanek«. Društva in klubi imajo zagotovljenih 60 odstotkov letnih sredstev, jesen in zima pa sta zelo nedorečeni. Predsednik mariborske Športne zveze Tomaž Barada: « Smo vsi v strahu, ali bo ta drugi del kadarkoli zagotovljen mariborskemu športu. Jaz mislim, da bo zadeva zelo težka, ali pa bo zagotovljen samo del tega«. Za krčenje smo izvedeli prepozno, glede prihodnosti pa smo skeptični vsi, trdi Silvester Lipošek iz Plavalnega kluba Branik in dodaja: «Bojim se, da je edini izhod, da bomo spet obremenili otroke in starše ali pa bomo primorani delovanje društva zapret«. Predsednik košarkarske akademije Maribor Matjaž Čuješ pa je takole strnil situacijo: »Delamo predvsem z mladimi. Smo veseli, da bomo lahko vsaj to šolsko leto končali, kako pa od septembra pa v tem trenutku nimam ideje«.

Na mariborski občini bodo skušali poiskati rešitve na prihodkovni strani proračuna, kjer pa vlada kritično stanje zaradi dejavnikov, na katere sami nimajo vpliva: »To je vojna v Ukrajini, dvig cen energentov, inflacija, višje obrestne mere... Na drugi strani imamo čudno situacijo v mestnem svetu, kjer politika ne sledi strokovnim službam, ki jim sledi župan in ki daje zelo uravnotežene, smiselne in za naše prebivalce ugodne predloge. S tem se borimo že od januarja. Škoda, ki je zaradi tega nastala, znaša na mesec približno 400 tisoč evrov, v petih mesecih je to že 2 milijona evrov. Močno upam, da se bo to nagajanje prekinilo«, pa je prst v določene svetniške skupine uperil mariborski župan Saša Arsenovič.