Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Pivoli pri Hočah so zjutraj začeli odstranjevati 200 kubičnih metrov nevarnega odpadnega blata iz čistilne naprave, ki ga je za zdaj še neznani storilec odložil v tamkajšnjem gozdu. Po podatkih s terena bodo blato odvažali v Krško, kjer ga bodo predelali v kompost. Sanacija naj bi trajala vsaj mesec dni.

Poveljnik Civilne zaščite občine Hoče-Slivnica Boštjan Horvat je pojasnil, da so blato začeli odvažati nemudoma po prejemu udloka Ministrstva za okolje: » Ta odlok prinaša financiranje te sanacije, potrjenega prevzemnika blata in vsa dela naprej.«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Blato, pomešano z zemljo, odvaža podjetje Kostak, prepeljano pa bo v Krško. »Blato se natovarja na kamione, kamioni vozijo to na prevzemno mesto, tam pa se po ustrezni predelavi naredi kompost«, še dodaja Horvat.

O stroških sanacije še ne želijo govoriti, kamioni bodo blato pomešano z zemljo odvažali približno mesec dni, potem pa je potrebna še sanacija potoka. Ob tem pa občinskih poveljnik CZ še dodaja: »Podtalnica je zaenkrat še primerna, bojijo se pač močnega deževja«.

Potem ko 5-im hišam oziroma kmetijam zaradi onesnaženosti zajetja že 10 dni vodo dostavljajo gasilci, je alternativna rešitev tik pred koncem. Rezervni vodni vir bodo priklopili danes oziroma najkasneje jutri dopoldne.