Na Lentu že stoji gradbiščni kontejner. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Na Lentu že stoji gradbiščni kontejner. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V torek, 12. julija, se bo začela celovita obnova mariborskega Lenta med Studenško brvjo in Vodnim stolpom. Na občini pričakujejo, da bo kilometer dolgo in 24 tisoč kvadratnih metrov veliko dravsko nabrežje v novi luči zažarelo ob koncu prihodnjega maja, med gradnjo pa se bodo morali občani navaditi na začasne spremembe prometnega režima.

Preobrazba Lenta bo razdeljena v tri faze. Prva, med Studenško brvjo, Strmo in Ribiško ulico bo potekala do oktobra, pojasnjuje Jernej Flajšman iz projektne pisarne:

"Uvedena bo popolna zapora te faze. Omogočili pa bomo intervencijske poti skozi celotno območje in dostope do stanovanj in lokalov. Ostali promet načeloma po tej fazi ne bo potekal, kar pomeni, da bo obvoz po Koroški in Ribiški ulici ter naprej po Lentu."

Promet bo omogočen tudi v ostalih fazah gradnje, a še ni znano, na kakšen način. Stanovalci bodo lahko uporabljali gramozno parkirišče med kopališčem Pristan in Lavričevo ulico, imetniki dovolilnic za cono 4 pa tudi ograjeno parkirišče pod Titovim mostom. Ob morebitnih nejasnostih bodo lahko vprašanja zastavili tudi predstavnikom izvajalca v gradbiščni pisarni na Benetkah. Kakšen bo Lent po obnovi, pojasnjuje Flajšman:

"Sprehajali se bomo po bistveno spremenjenem Lentu brez parkirnih prostorov z območjem umirjenega prometa za avtomobile. Kar se tiče krajinske oziroma arhitekturne ureditve, bo dejansko enotno tlakovan z enakim izgledom. Bistveno bolj bo omogočal družbene dejavnosti, oziroma bo bolj primeren za kulturne dejavnosti, kot je bil sedaj."

Spremljali bodo tudi prerazporeditev prometnih tokov na druge ulice in po potrebi ukrepali. Naložba je vredna 7,7 milijona evrov, 30 odstotkov zneska bo evropskega denarja. O morebitnih podražitvah zaradi zaostrenih gospodarskih razmer se bo občina odločala posamično, saj modela delitve podražitev v pogodbi z izvajalcem ni.