Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Domove za starejše v zadnjih zdravstveno in gospodarsko turbulentnih letih pestijo različne stiske, med katerimi sta največji kadrovska in finančna. Ministrstvo za solidarno prihodnost pa prav ta čas pregleduje vloge domov za redno uskladitev oskrbnin. Kako je v mariborskem občinskem Domu pod gorco?

Oskrbnine v domovih za starejše, kjer bo pristojno ministrstvo soglašalo z uskladitvijo, naj bi se v povprečju zvišale za slabe 3 odstotke. V mariborskem Domu pod gorco pa:

"Letos smo res zadržano pristopili k tej uskladitvi in smo standardno oskrbo uskladili samo za 1,5 odstotka, za varovance z demenco pa za 2 odstotka," pravi direktor Goran Frangež.

Kot številni drugi domovi bodo osnovno dejavnost še naprej opravljali z izgubo. Le zahvaljujoč tržni dejavnosti so bile lanske poslovne številke zelene – upajo, da bo tako tudi letos in si prizadevajo tudi za restrukturiranje okoli 3,6 milijona evrov preostalih kreditov.

Medtem ko se domovi soočajo s hudo kadrovsko stisko, imajo sami še dovolj zaposlenih. Največja težava je pritegniti mlade, zaradi težavnosti dela, številnih dežurstev in plačila – okoli 61 odstotkov njihovih zaposlenih prejema minimalni dohodek, pojasnjuje direktor:

"Upam, da bo ministrstvo prepoznalo in uredilo normative, s katerimi bi lahko zagotovili, da bi ljudje vstopali v delo čez vikend enkrat na mesec in tudi trdim, da bi bilo za zaposlene v domovih bilo primerno, če bi bili plačani vsaj 20 odstotkov več kot v primerljivih poklicih."

Zakaj višje plačilo?

"To je nekoliko hudomušna zadeva, ampak lahko pojasnim, zakaj sem tako prepričan: dejansko mi hodimo v domove naših ljudi, primerljivi poklici pa opravljajo dejavnosti, do katerih uporabniki pridejo sami. Zato moramo mi imeti drugačen odnos in pristop in drugačno urejenost v glavi, ko prihajamo v službo."

Bojijo se tudi, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo več poudarka namenil oskrbi na domu, odhod kadrov iz domov še pospešil.

Veliko postelj v slovenskih domovih za starejše je zaradi pomanjkanja kadra sicer praznih. Dom pod gorco, ki sprejme 150 varovancev, je za zdaj poln. Na dvoposteljno sobo je treba čakati do 1 leta, na enoposteljno pa 4.

Več pa v oddaji:

Kako se s finančnimi in kadrovskimi izzivi sooča mariborski Dom pod gorco?