Foto: Radio Maribor/Visit Maribor
Foto: Radio Maribor/Visit Maribor

Mestna občina Maribor je pred več kot letom dni zaradi slabega stanja zaprla razgledni stolp na Mariborskem Pohorju. Ocenili so, da je vzpenjanje nanj zaradi dotrajanosti nevarno. Takrat so tudi sporočili, da aktivno iščejo rešitev za ta, več kot sto let star objekt kulturne dediščine Pohorja z izjemnim turističnim potencialom. Leto kasneje je stolp še vedno zaprt, na občini pa zatrjujejo, da je rešitev vse bližje.

Poslušalec nas je znova opozoril na klavrno stanje razglednika na Pohorju. Gre za več kot 100 let star in skoraj 20 metrov visok razgledni stolp jeklene konstrukcije. V preteklosti je pogosto menjaval lastnike, tudi trenutno je njegovo lastništvo v urejanju. Kot pravi Neva Pipan z mariborske občine, je pogoj za občinska vlaganja dokončna ureditev pravnih zadev, povezanih z lastništvom parcele, na kateri objekt stoji: «Lahko povemo, da je ta postopek v zaključni fazi. Po končani parcelaciji zemljišča bomo nadaljevali preostale postopke, ki so potrebni za prenos tega zemljišča v zemljiško knjižno last Mestne občine Maribor. »

Pred ureditvijo je treba tudi natančno proučiti stanje stolpa in oceniti stroške vlaganj, in kot pravi Pipanova, bodo potem morali ta sredstva zagotoviti v občinskem proračunu. »Za zdaj tega denarja nimamo,« še dodaja.

Ob tem znova opozarja, da je vzpenjanje na stolp nevarno: »Opozarjam in apeliram na vse tiste, ki si ga želijo ogledati, naj to počnejo iz zemlje. Prišel bo čas, ko se bomo znova lahko nanj vzpenjali.«

Foto: Radio Maribor/Ernest Kovačič
Foto: Radio Maribor/Ernest Kovačič

Vsekakor pa je to dediščino treba obnoviti, saj je bil ta stolp, ko so zgradili prvi takšen v srednji Evropi. Razglednik na višini 1147 metrov je ob smučišču Mariborsko Pohorje. Planincem in drugim obiskovalcem omogoča lep razgled; ob dobri vidljivosti lahko od tam vidimo večji del Štajerske in okoliško hribovje.