Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Ob današnjem svetovnem dnevu čebel so učenci mariborskih šol, čebelarji in predstavniki Mariborskega vodovoda na Vrbanskem platoju posadili medovite grmovnice. Tovrstne rastline pomagajo preprečiti izumiranje čebel, od katerih je odvisna tretjina pridelave hrane na svetu.

Otroci so danes posadili 25 medovitih grmovnic, ki bodo bližnjim čebelam zagotovile nove pašne površine. Ob tem pa so Mark, Maša in Jernej iz Osnovne šole Kamnica povedali, da je skrb za čebele zelo pomembna, saj nam pridelujejo med in skrbijo za oprašitev rastlin. Po njihovo brez čebel ni ljudi. Žal pa imajo čebele letos zaradi slabega vremena letos veliko težav. Zato veterinarka in učiteljica na Biotehniški šoli Maribor Kristina Dolinar Pavlič pravi, da je trajnostna skrb zanje še toliko pomembnejša.

Pri projektu je sodeloval tudi Mariborski vodovod, ki je zagotovil potrebne rastline in predvsem zaradi vzajemne koristi ponudil prostor za posaditev. Akcija sajenja medovitih rastlin na Vrbanskem platoju še ni končana, jeseni bodo posadili še 25 grmovnic. Tudi prihodnje leto pa bodo ta projekt nadaljevali.