Foto: Arhitekturni atelje Medprostor
Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

Nov objekt bo poleg knjižnice zagotovil še prostor za Umetnostno galerijo Maribor in Art-kino. Na območju nekdanje restavracije Rotovž pa je predviden še Art-kafe, namenjen oddihu in okrepčilo mimoidočih in obiskovalcev centra.

Kot zagotavljajo na mariborski občini, je denar za knjižnico, kljub trenutno cenovno ne najbolj ugodnem stanju na trgu gradbenih del, zagotovljen. Morebitne visoke cene na razpis prijavljenih izvajalcev jih ne skrbijo. Župan Saša Arsenovič: "S tem se ne obremenjujemo, poskušali bomo iskati tehnične rešitve, ki lahko projekt še pocenijo. Pravzaprav sploh ni debate o tem, da v to ne bi šli, ker to potrebujemo in na nas je, da to naredimo."

K temu dodaja, da upa na uspešna pogajanja in čimprejšnji začetek del. Mariborska občina in država naj bi v prihodnjih proračunskih letih prispevali po 12,5 milijona evrov. Občina bo svoj del pokrivala s posojilom. Kot pravi vodja urada za finance in proračun Mateja Cekič, je kredit že odobren: "Gre za kredit, ki se koristi v treh letih. Tako da lastna sredstva imamo zagotovljena."

Z nekaj zadržanosti, potem ko se je pri tem projektu že tolikokrat zalomilo, pa napredek pozdravljajo v Mariborski knjižnici. Direktorica Dragica Turjak: "Zelo hitro so se ideje menjavale, seveda nobena od teh ni bila uresničena in zdaj si res obetamo, da se bo ta projekt uresničil."

Zato se že pripravljajo na začetek gradnje in selitev na začasno lokacijo, v trgovski center City. Dragica Turjak: "Te priprave ne obsegajo samo selitve ogromne količine gradiva, ampak je ob tem treba vedeti tudi, da moramo tja preseliti tudi opremo." Tako bo med selitvijo od 18. oktobra do 20. decembra, knjižnica zaprta. Pred tem si bo mogoče izposoditi večjo zalogo gradiva, za to pa ne bodo zaračunali stroškov uporabe, mirovale bodo tudi zamudnine. Pionirska knjižnica pa bo ostala ves čas gradnje na Rotovškem trgu.