Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Trenutno najobsežnejši gradbeni projekt mariborske občine, obnova nabrežja Lent, se zamika v pozno jesen. Projekt je vreden 7,6 milijona evrov, z 2,4 milijona ga sofinancira EU. Podražitve za zdaj niso predvidene, se pa je občina delom projekta odpovedala. Kljub drugačnim napovedim pa razmišljajo o delni zapori prometa, ko bo obnova končana.

Obsežna dela, ki bodo dravsko nabrežje revitalizirala, a hkrati povzročajo preglavice stanovalcem, voznikom in gostincem, ne bodo končana do roka, 30. maja. Izvajalec je zaprosil za podaljšanje roka, s čimer je občina soglašala, a bo novi datum - izvajalec predlaga november - odvisen od pogajanj. Aneks še ni objavljen. Tako pa župan Saša Arsenovič:

"Nisem za to nikoli, cilje moramo seveda doseči, ampak ko govorimo o dokončanju, govorimo o dokončanju celotnega projekta z uporabnim dovoljenjem. Nekateri lokali že imajo nova tla in sem tudi sam bil tam kot gost in je kar nekaj gostov, se pravi, da nas zdaj bolj vreme muči."

Zamuda, zaradi katere so spremenili tudi lokacijo odrov Festivala Lent, je nastala zaradi nepredvidenih del. Kaj to pomeni za finančno konstrukcijo?

"Mislim, da tam podražitve kot takšne ne bo. Zaradi pomanjkanja denarja v proračunu smo se tudi odpovedali ureditvi pred Hišo Stare trte, okoli Vodnega stolpa in na Benetkah. To lahko sledi kasneje," pojasnjuje župan.

Ob koncih tedna brez prometa?

V skladu s prvotnimi napovedmi naj bi Lent po obnovi ostal prevozen. A na občini zdaj razmišljajo o spremembi prometnega režimam, pravi Arsenovič:

"Glede na to, da se je frekvenca na Maistrovi zmanjšala in da prometa na Starem mostu tako rekoč ni več, razmišljamo o tem, da bi po koncu projekta uvedli režim, ki bi od petka popoldan, ko se vsi z dela že vrnejo domov, do nedelje zvečer, ne bilo prometa na nabrežju Drave."

Začasno parkirišče med Pristanom in Strmo ulico pa bodo uredili in namenili prebivalcem prometno preobremenjene Lavričeve ulice, kamor bi bil uvoz omejen.