Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Po spremembi odloka o urejanju prometa na mariborskem mestnem svetu prihaja na javnih parkiriščih pod Pohorjem do sprememb. Jutri ob 6-ih bo parkirišče pod hotelom Habakuk izvzeto iz tako imenovane bele cone.

Uveljavljajo enak režim kot na velikem parkirišču pod Vzpenjačo, kjer po občinskih pojasnilih predvsem pozimi zmanjkuje parkirišč za imetnike letnih vozovnic.

Kakšne bodo novosti?

Zaradi tega pod Habakukom ne bo več mogoče 2-urno brezplačno parkiranje. Parkiranje na 150 parkirnih mestih pod Habakukom bo odslej plačljivo 24 ur na dan za 1 evro na uro. Omogočen bo tudi mesečni pavšal za neomejeno parkiranje za 45 evrov.

Ugodnosti za imetnike navadnih vozovnic ne bo, prav tako so, kot pojasnjujejo, zaradi nepravilnosti, ukinili izdajo parkirnih bonov pri gostincih. Uredili pa bodo tudi prostore za avtodome.

2-urno brezplačno parkiranje bo možno le še na parkirišču pod hotelom Arena.

Med obiskovalci smo zbrali nekaj mnenj:

"Nič posebnega, se bomo pač preselili na tisto parkirišče."

"Zelo smo razočarani, da bo še eno parkirišče plačljivo. Upam, da se ne bo to razširilo po celem Mariboru, ker potem ne vem, kam še lahko gremo."

"V vseh turističnih krajih je plačljivo, zakaj ne bi bilo tudi pri nas?"

Na občini spodbujajo tudi k uporabi javnega prevoza, a to za vse ni mogoče, so nam povedali mimoidoči:

"Ne moremo drugače, ker smo od dlje, iz Rač, tako da moramo priti z avtomobilom."

"Bomo pač parkirali tam, ampak verjetno ne bo veliko prostih mest na voljo, ker se bodo vsi nagnetli tja."

Mnenja med najbližjimi gostinci so deljena. Nekateri se bojijo izgube gostov, drugih pa sprememba ne moti, saj da veliko gostov privablja razvoj letnega turizma na Pohorju. Na občini pa zavračajo očitke, da bo širjenje plačljivega režima odvračalo od obiska Pohorja.