Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

V Gornji Radgoni vrata odpira 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. To bo prva večja sejemska prireditev v živo pri nas, odkar je bila marca lani prvič razglašena epidemija. Lani so Agro, ki je osrednji sejem družbe Pomurski sejem, zaradi epidemije covida-19 izvedli pretežno prek spleta, letos pa bo v živo do četrtka, 26. avgusta.

Za mednarodni kmetijsko-živilski sejem je po besedah Janeza Erjavca pomembno, da to ni samo sejem s predstavitvami razstavljavcev, ampak da obsega tudi številne dodatne vsebine, kot so: »strokovne razstave živali in nasadov, strokovna ocenjevanja, ki nagrajenim pomagajo pri trženju izdelkov, kongresni del sejma, predavanja, srečanja interesnih skupin in drugi dogodki.«

Kmetijski minister Jože Podgoršek pa pred odprtjem izpostavlja pomen sejma: »Agra je bila vselej praznik kmetijstva in želim si, da bi ta praznik znova dobil podobo in izvedbo, kot si jo zasluži.« Še posebej letos, ko Slovenija predseduje svetu Evropske unije.

Sejem bo na ogled na 53.800 kvadratnih metrih razstavnih površin v halah in na prostem, kjer bo med drugim na ogled precej vzorčnih nasadov. Med drugim je največji vrt z več kot 300 rastlinam uredila Biotehniška šola Rakičan, na ogled pa bodo tudi permakulturni vrt, ekstenzivni nasad starih sort jablan, vinograd s slovenskim trsnim izborom, sejemska njiva in visokotehnološki vzorčni čebelnjak. V času sejma vrsto aktivnosti in dogodkov pripravljajo kmetijsko ministrstvo in različna interesna združenja; sejem bo odprl predsednik republike Borut Pahor. Na sejmu se bo predstavilo okoli 1100 razstavljavcev iz 29 držav. Letošnja država partnerica sejma je Francija, ki je ena najpomembnejših proizvajalk hrane v Evropi.

Kot še dodaja Janez Erjavec, bodo upoštevali vse veljavne epidemiološke ukrepe, vstop pa bo omogočen vsem, ki bodo izpolnjevali pogoje PCT. Za obiskovalce bo testiranje na novi koronavirus ves čas sejma brezplačno, prav tako se bodo zainteresirani lahko odločili tudi za cepljenje.