Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Vabilo na konjsko dirko 12. septembra 1874, Muzej ljutomerskega kasača
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Vabilo na konjsko dirko 12. septembra 1874, Muzej ljutomerskega kasača

Na današnji dan pred 145. leti so na Murskem polju po Dunajskem vzoru priredili 2 tisoč sežnjev ali nekaj manj kot današnje štiri kilometre dolgo konjsko dirko. Zgodba se je prijela in leta 1875 so v Ljutomeru ustanovili kasaški klub. To se je zgodilo le dobro leto dni po ustanovitvi prvega kluba v Evropi in od takrat v Ljutomeru še ni minilo leto brez vsaj ene odmevne konjeniške prireditve.
"Konjerejska poddružnica v Ljutomeru vabi k odlikovalni konjski dirki, to je vožnji z enim konjem proti odlikovanju, ktera bode 12. septembra 1874 ob štirih popoldne. Opredeljeni prostor za vožnjo je na radgonski cesti od križa na lokavskem polju pa do Globetkinega mostu pri Ljutomeru. Dolgost tega prostora iznaša 2000 sežnjev ali pol milje …«
Plakat s takim povabilom v slovenskem in nemškem jeziku – ne pozabimo od prvega slovenskega zborovanja imenovanega tabor, ki je potekalo prav v Ljutomeru je minilo dobrih 6 let in slovenski jezik je že odločno stopil ob bok nemščini – torej tak plakat se je 12. julija 1874 pojavil na javnih mestih in naletel na dober odziv. Ljudi se je trlo, zgodba je uspela.
Predsednik Kasaškega kluba Ljutomer mag. Janko Slavič je razgrnil bogato zgodovino reje konj in dela z njimi, ter nas povabil k obisku Muzeja ljutomerskega kasača in na kasaške dirke v počastitev praznika Občine Križevci, ki bodo to nedeljo, 15. septembra popoldne.

145 let od prve dokumentirane tekmovalne konjeniške prireditve na Slovenskem