Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Poplave na Dravskem polju so postale vsakoletni pojav, povzročajo pa materialno škodo na objektih in tudi v kmetijstvu, je bilo slišati na 30 Mišičevem vodarskem dnevu. Hiter tok reke Drave namreč odnaša najrodovitnejšo prst. Enotne rešitve še ni, zato je bila ustanovljena delovna skupina različnih strokovnjakov, ki bodo pripravili predloge za trajnostno rešitev te problematike.

Poplave postajajo vse pogostejše in vse bolj uničujoče. Med glavnimi vzroki pa naj bi bilo tudi premalo vlaganja v vodno infrastrukturo. Pripravljen je bil nacionalni program urejanja voda in namakanja, ki nikoli nista polno zaživela. Pa vendar se reševanja težave znova lotevajo na papirju. Sestavljena je namreč delovna skupina, ki išče najprimernejše kompromisne rešitve za kmetijstvo, državo, okolje in denar.

Kot pojasnjuje sekretar na ministrstvu za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek, je možnih več rešitev, med drugim, poglabljanje struge in čiščenja stare struge, treba pa se je po njegovo vseeno zavedati, da bodo kmetijska zemljišča vedno razlivna območja. Zato je treba na teh mestih upočasniti tok vode in ustaviti močne erozije, ki odnašajo rodovitno zemljo in s tem povzročajo škodo. To lahko odpravljajo tudi po več desetletij.