Blanka, kot se je spomnimo, za mikrofonom in z nasmehom. Fotografija je nastala marca 2011 med oddajo Rezervirano za z Majo Keuc/Foto: Robert Zajšek
Blanka, kot se je spomnimo, za mikrofonom in z nasmehom. Fotografija je nastala marca 2011 med oddajo Rezervirano za z Majo Keuc/Foto: Robert Zajšek

Na to deževno sredo, 16. novembra, smo se na Pokopališču Pobrežje za vedno poslovili od Blanke Hohnjec, upokojene napovedovalke in voditeljice oddaj. Radijski eter jo bo pomnil kot enega najprepoznajvnejših in najprijetnejših radijskih glasov.

Vest o njeni smrti je pretresla tudi mnoge poslušalce, ki se spomnijo njenega značilnega, zelo osebnega vodenja oddaj. Prisegala je na živi stik z občinstvom in ga tudi imela – med drugim kot sovoditeljica Popevke vesele jeseni, pozneje Narečne popevke in kot voditeljica znamenite glasbene prireditve Yesterday leta 1988.

Blanka se ni nikoli počutila kot klasična napovedovalka, poslušalcem in poslušalkam je bila sogovornica. S svojim pristopom in glasbenim izborom je prijetno obarvala mnoge noči in jutra in se rada pošalila - »Noči in jutra so moji.« In res, številni so zaradi njenih radijskih juter lažje in raje vstajali, mnogim je lajšala in krajšala noči, za poslušalce je imela vedno pri roki včasih globoko, včasih spodbudno besedo, za nas na radiu pa znameniti vzdevek »sŕce«.

Svoje srcé pa je sprva zapisala gledališču, vendar je prav zaradi ljubezni do radia zbledela želja po študiju na igralski akademiji. Radiu Maribor se je pridružila še v času, ko je bil ta na Koroški cesti, ko je tam delal njen oče Lado Koren, od leta 1982 pa je bila redno zaposlena napovedovalka in mentorica mladim napovedovalcem. Radio je bil njena ljubezen in prav tam je spoznala tudi svojega življenjskega sopotnika, tonskega mojstra Slavka Hohnjeca.

Blanka je bila nezamenljiv del našega radijskega etra v časih, ko je ta še tekel nekoliko počasneje, a tudi danes bi ga znala umiriti s svojim mehkim glasom; 20. novembra, ko bi praznovala 70 let, bomo na Radiu Maribor segli v arhiv in ga ponovno slišali. Pridružite se nam v nedeljo med 13:00 in 14:30.

Hvala, Blanka, da si bila del zgodbe Radia Maribor.