Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Prostovoljstvo je znanje, je volja, je humanost, in to je vodilo tudi mariborskih prostovoljskih organizacij. Pred kratkim so se njihovi predstavniki spet sestali na delovnem srečanju in spregovorili tudi o nastajajoči strategiji prostovoljstva.

Znanje, ki ga brezplačno delimo z drugimi, se podvoji. Volja je premik od samozadostnosti k spremembam. Humanost je nekaj, česar ne smemo nikoli izgubiti. Prostovoljka pri Indijanezu Natalija Kašman: "Vbistvu tisto, kar me drži pri delu, so predvsem mladi, pravzaprav njihova pripravljenost za sodelovanje in deljenje izkušenj."

Eden izmed pomembnih programov Slovenske filantropije je program promocije in podpore prostovoljstva v Sloveniji, pravi Tjaša Arko: "V naši ekipi je zbranega res veliko strokovnega znanja na to temo, pa ne samo znanja, ampak tudi prakse. Tudi sami namreč vključujemo prostovoljce na Filantropiji, medgeneracijske in medkulturne aktivnosti, pokrivamo tudi področje socialnega varstva."

Prostovoljci si želijo več posluha oblasti, pravi Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže, kjer nastaja tudi strategija prostovoljstva: "Dokument, ki je nastal, je v letošnjem letu še v nadaljnjem usklajevanju." Želijo pa si tudi več povezovanja med uradi in občino in prostovoljskimi organizacijami. Podžupanja Alenka Iskra: "Tudi mi si prizadevamo, da bi sprejeli strategijo o izvajanju prostovoljstva v Mestni občini Maribor. Zdaj je na potezi torej nevladni sektor."

Mestna občina Maribor finančno podpira več kot 180 prostovoljskih organizacij na svojem območju.