Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ptujski mestni svetniki so imeli ta teden na mizi občinski proračun za leto 2020, ki se je od prvega branja povečal za 2,4 milijona evrov. Čeprav se posledično veča tudi zadolževanje, so proračun potrdili.

Ptujski proračun je po novem težak 35,6 milijonov evrov. Načrtovani prihodki so dobrih 29 milijonov evrov, razliko 5,5 milijona evrov pa bodo pokrili s posojilom, ki se v primerjavi s prvim branjem veča za milijon evrov. Ob tem županja Nuška Gajšek poudarja, da je proračun razvojno naravnan in razdeljen v skladu s finančnimi možnostmi.

Največ očitkov na proračun pa je bilo slišati zaradi preslabo aktivne stanovanjske politike. Mestni svetnik Andrej Čuš je sicer proračun podprl, saj kot pravi gre za prvi proračun nove županje. Ob tem pa pričakuje, da bo v prihodnjih letih več denarja namenjenega stanovanjski politiki.

Gorazd Orešek iz liste ZA Ptuj pa je poleg stanovanjske politike izpostavil še spodbujanje gospodarstva. Prepričan je namreč, da bo mesto brez kakovostnih delovnih mest ostalo brez mladih družin in se bo posledično spremenilo v mesto starejših prebivalcev.

Predlaganih je bilo tudi nekaj amandmajev

K proračunu je bilo predlaganih tudi nekaj amandmajev, sprejeta pa sta bila županjina amandmaja, ki povečujeta sredstva, namenjena neposredno športu. Zmanjšujeta pa sredstva za njegovo promocijo. Potrjen je bil tudi amandma svetniške skupine SDS za dvig sredstev za urejanje pokopališke infrastrukture.