Voda spira odpadno blato Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Voda spira odpadno blato Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Na ekološko katastrofo, ki jo je za zdaj še neznani storilec povzročil s tem, da je v naravo v občini Hoče Slivnica odložil večjo količino komunalnega blata, se je danes odzval tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak in dejanje označil za okoljski kriminal. V Ljubljani pa so danes izpeljali tudi sestanek, ki ga je včeraj zahteval poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Na dopoldanskem sestanku na ministrstvu za okolje in prostor so se dogovorili o dveh prioritetah sanacije nastale škode. Prva je po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana: "Da bodo poiskali lokacijo, kamor bo lahko izvajalec sanacijskih del VGP Drava, začasno odložil to mešano zemljino in blato."

Sklenili pa naj bi tudi dogovor o državnem finančnem kritju sanacije. Šestan: "Bo ministrstvo oz. ARSO pripravil tudi program, po 25. členu zakona o varstvu okolja, ki ga bo potrdila vlada, in s tem zagotovila sredstva za izvedbo teh ukrepov."

Sanacija pa naj bi trajala okrog 14 dni, še pojasni Šestan: "Zato, ker je to zelo zahteven teren in bo veliko tudi ročnega dela. Bodo pa se potrudili, da bo to čim prej." Da deževje ne bi povzročilo še večjega onesnaženja.

Ob robu slovesnega zagona novega stroja za izdelavo papirja v Sladkem Vrhu pa se je na katastrofo odzval tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak: "Gre za okoljski kriminal, gre za zavržno dejanje in jaz pričakujem, da bodo pristojne institucije, ki so seveda že na terenu in zadevo preiskujejo, čim prej izsledile krivca, ki bo seveda tudi odgovarjal za nastalo situacijo!"

Ob tem pa je pozval državljane, naj bodo pozorni na tovrstna sumljiva obnašanja in naj vsak sum takoj prijavijo pristojnim institucijam. To je namreč že drugo letos odkrito črno odlagališče komunalnega blata.