Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na Gospodarskem forumu, ki so ga organizirali Regijska razvojna agencija Podravje, Znanstveno raziskovalni center Bistra Ptuj, Štajerska gospodarska zbornica in občina Hoče-Slivnica, so zbrani poudarili pomen priprave podrobne naložbene regijske strategije. Ta bo postavila zahteve in izpostavila priložnosti regije.

Podravje ima kot največja regija po številu občin in druga največja po številu prebivalcev številne investicijske priložnosti. Zato direktor RRA Podravje Uroš Rozman pojasnjuje, da snujejo program za bolj aktivno privabljanje naložb: "To pomeni, da bi skupaj z občinami identificirali tiste potenciale, ki lahko ponudijo resno priložnost za investitorja. To pomeni, da ne govorimo samo o praznih nepremičninah, ampak, da razmišljamo tudi, kaj bi na določenih nepremičninah lahko imeli." Želijo pa: "Da ko pride investitor v Slovenijo, da ga zadržimo v regiji."

Direktor ZRS Bistra Ptuj, Štefan Čelan pa temu dodaja, da je za zagotovitev visokega življenjskega standarda treba razvijati močne domače blagovne znamke in takšne v Slovenijo tudi privabljati: "Iskati investitorja zgolj s stavki: bogi smo, lačni smo, pridite in investirajte k nam zato, ker imamo poceni delovno silo, tega si Slovenija ne sme in ne more privoščiti. Moramo iskati investitorje z višjimi plačami in z višjo dodano vrednostjo."

Gospodarstvo je namreč tisto, ki poganja javni sektor in določa kakovost življenja. Župan občine Hoče Slivnica Marko Soršak: "Gospodarstvo je tisto, ki poganja državo, ki omogoča, da javni sektor dobro deluje. Če pa javni sektor deluje dobro, imamo višji standard! Tako delamo na tem, da gospodarstvo čim bolje podpiramo." Ob tem Soršak pojasni, da občinski proračuni niso zelo obsežni. Za dosego cilja je tako potrebno sodelovanje občin in drugih razvojnih deležnikov, ki privabljajo investitorje z visoko dodano vrednostjo.