Vodi ga Institut "Jožef Stefan" in sofinancira Evropska unija. V jutranjem programu sta ga predstavila Urška in Robert Kereži. Pogovor je pripravil jutranji voditelj Robert Zajšek

Foto: MMC RTV SLO/Robert Zajšek
Foto: MMC RTV SLO/Robert Zajšek

"Gre za mednarodni projekt, pri katerem sodeluje 13 uveljavljenih inštitucij iz štirih različnih držav. Ena izmed teh je Fakulteta za šport, iz katere prihajam jaz. Naša naloga bo, da v tem projektu v bistvu najdemo rešitve, s pomočjo katerih bi otroke in družine motivirali za to, da bi se gibale več. Predvsem pa, da v prvem koraku odkrijemo, v čem je problem, ker mislimo, da v bistvu danes nikogar več ni, ki ne bi vedel, da se je treba gibati več, da sedimo preveč, da sedijo v šolah otroci preveč in, da sedimo starši v službi preveč. Ampak, ... kje se potem zatakne, da se potem čez dan, ko imamo čas, ne odpravimo recimo na kakšne redne vadbe in s tem spremenimo naš življenjski stil," je povedala Urška Kereži.

Sodelovanje je prostovoljno in brezplačno. Na delavnicah pa boste lahko spoznali druge starše in otroke, ki se pri vzdrževanju zdravega življenjskega sloga soočajo s podobnimi izzivi, in skupaj z njimi raziskovali probleme ter iskali rešitve.

Z delavnicami so začeli že 24. januarja. "Do junija se bomo v Osrednji Mariborski knjižnici, Trgovski center City, Ulica Vita Kraigherja 5, Maribor (I. nadstropje) srečevali vsako drugo sredo. Od oktobra do decembra pa vas bomo k sodelovanju in preizkušanju prototipa aplikacije okvirno povabili še trikrat. Posamezna srečanja trajajo od 45 do 90 minut. Ko sva z Urško razmišljala, kam ta projekt umestiti, se nama je ta ideja o knjižnici porodila kot najboljša. Ker je knjižnica prostor, odprt za vse. Tudi v centru mesta je, knjižnica se je z veseljem takoj odzvala. Zadeva je brezplačna in delavnice potekajo v sproščenem vzdušju. Delavnice so razdeljene tako, da je Urška s starši, jaz pa z otroki," je povedal Robert Kereži.

Kaj boste z udeležbo pridobili? "Dostop do spletne aplikacije Moj SLOfit, ki bo vključevala soustvarjanje rešitev, in vam bo omogočila spremljanje ter izboljšanje zdravstvenega stanja vašega otroka. SLOfit ali Športnovzgojni karton je nacionalni sistem spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine v Republiki Sloveniji. Razvijali boste tudi svoje sposobnosti sodelovanja, ustvarjalnosti in reševanja problemov. Uživali boste v zanimivih in zabavnih aktivnostih, ki bodo spodbujale vašo radovednost in motivacijo," sta poudarila naša jutranja gosta.

Vabljeni k poslušanju jutranjega pogovora TUKAJ.