Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborska zimska služba, ki jo izvaja Nigrad, zagotavlja, da je na novo sezono dobro pripravljena. Dovolj imajo tudi različnih posipnih materialov. Pluženje in posipavanje cestišč in pločnikov bodo kot v preteklosti izvajali po prioritetah.

Za zimsko službo v tej sezoni bo Maribor namenil milijon 400 tisoč evrov, kar je podobno kot lani in naj bi zadoščalo glede na trenutne meteorološke napovedi. Stalno pripravljenost Nigradove zimske službe začenjajo s 15. novembrom, trajala pa bo do 15. marca prihodnje leto.

Za optimalno prevoznost cest bo skrbelo 150 oseb, razporejenih v 80 plužnih enot. Vključenih je tudi nekaj podizvajalcev. Ceste in pločnike pa bodo posipavali in plužili po prioritetah, najprej plužijo glavne in zbirne ceste, potem lokalne in strme ceste in na koncu še javne poti in težavne ceste. Podobno velja tudi za pločnike.

Ob tem medobčinski inšpektorat opozarja na jasna pravila pri odstranjevanju snega s privatnih zemljišč in objektov. Snega se ne sme odmetavati na javne prometne površine, prav tako pa se ne sme onemogočiti odvodnjavanja.

Posipni materiali so kot običajno na voljo tudi za občane Maribora. Vsak bo lahko prejel 20 kilogramov soli. Sicer pa imajo zimske službe v zalogi 1444 ton soli, 1435 kubičnih metrov posipnega materiala in 220 kubičnih metrov mešanega posipnega materiala.