Drama Mačka na vroči pločevinasti strehi Foto: Radio Maribor/Peter Giodani
Drama Mačka na vroči pločevinasti strehi Foto: Radio Maribor/Peter Giodani

Ob sproščanju zaščitnih ukrepov bodo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor ta konec tedna v živo pred občinstvom uprizorili dve premieri in sicer v soboto 20.uri dramo Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Kremlja. Mariborski operno baletni ansambel pa bo v nedeljo ob 21. uri na odru Velike dvorane uprizoril glasbeno plesni projekt Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga, ki ga bo na 2. televizijskem programu neposredno prenašala RTV Slovenija. Dramo v Stari dvorani gledališča si bo lahko ogledalo 130 gledalcev, nedeljsko premiero Carmina Burana v Veliki dvorani pa 150. Ob vstopu v gledališče bodo obiskovalci morali predložiti negativni test na virus, potrdilo, da so covid-19 preboleli ali da so bili cepljeni.

Klasična psihološka drama Mačka na vroči pločevinasti strehi ameriškega dramatika Tennesseeja Williamsa velja za eno najboljših dram druge polovice 20. stoletja in je doživela številne gledališke uprizoritve, filmsko s slovito igralko Elizabeth Taylor.

Režiser mariborske uprizoritve Jan Krmelj pravi, da je bil režija te drame, ki govori o premožni družini z ameriškega juga in njenih zamolčanih skrivnostih, zanj velik izziv. "To je eno boljših realističnih besedil z izjemnimi dialogi in natančno izrisanimi karakterji. Temu smo skušali slediti v naši postavitvi in vzpostaviti univerzalni čas dogajanja," pove režiser Jan Krmelj.

Drama se začne s praznovanjem rojstnega dne očeta ugledne premožne družine, ko njeni člani izvedo, da je njihov oče neozdravljivo bolan, pa se sto prevrže v njihovo medsebojno obračunavanje. "Dramo, univerzalno za vse čase, mariborska ekipa umešča v aktualni čas svetovne koronakrize in v slovenski prostor," pravi dramaturg Vili Ravnjak.

V predstavi, skupinskem portretu psihopatske družine, nastopajo v glavnih vlogah Liza Marijina kot Maggie, Petja Labovič kot Brick ter Nataša Matjašec Rošker in Vladimir Vlaškalič kot mama in oče. Igrajo pa še Mateja Pucko, Blaž Dolenc, Minca Lorenci in Kristijan Ostanek. Kostume je oblikovala Špela Ema Veble, avtor glasbe je Gašper Torkar, sceno si je zamislil režiser Jan Krmelj.