Ekološka katastrofa v občini Hoče Slivnica, ki jo je povzročilo približno 200 ton odloženega nevarnega odpadnega blata, ima po dnevih predvidevanj zdaj tudi uradne osumljence. Policija je namreč včeraj na podlagi sodnih odredb v zvezi s tem primerom opravila več hišnih preiskav.

Dogodek že preiskuje policija Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Dogodek že preiskuje policija Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Policisti so skupaj s kriminalisti na območju občin Hoče Slivnica, Celje in Ljubljana, opravili več hišnih preiskav, pri tem iščejo dokaze o kaznivem dejanju obremenjevanja in uničevanja okolja. Predstavnica policije Anita Kovačič Čelofiga: "Na podlagi sodnih odredb izvajamo več 18 hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter zasebnih in poslovnih vozil. Nekatere hišne preiskave še potekajo."

Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo, osumljenih pa je več oseb pojasnjuje Čelofiga: "Predkazenski postopek poteka zopre več osumljencev, skupno je bilo pridržanih 6 oseb. Dvema osebama pa je pridržanje že odpravljeno."

Za dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja je zagrožena zaporna kazen od enega do 12 let zapora. Več podatkov o izsledkih naj bi sporočili v prihodnjih dneh.
Sicer pa ta čas aktivno nadaljujejo tudi s sanacijo odlagališča 200-ih ton komunalnega blata, ki jo izvaja Vodno gospodarstvo Drava Ptuj. Blato odvažajo v Krško, kjer naj bi ga predelali v kompost. Sanacija bo predvidoma trajala mesec dni.