Tudi letos ima akcija Slovenske Karitas Podari zvezek velik odziv. Doslej se je prijavilo že 251 osnovnih šol in 114 vrtcev in na Slovenski Karitas verjamejo, da se bo tudi letos misel o solidarnosti med vrstniki širila po vsej Sloveniji.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Na Slovenski Karitas spodbujajo otroke, da na dogovorjeno mesto, prinesejo nove, velike črtaste zvezke, učitelji pa jim dajo razglednice, ki so jih pripravili na Karitasu, da vanje zapišejo lepo misel ali naslikajo kaj zanimivega. "Vsake dve leti pripravimo tudi filmček in smo ga pripravili tudi letos. V njem spodbujamo solidarnost v razredu. Ne le z zvezkom, ki predstavlja simbol solidarnosti, ampak je vsakdo lahko solidaren tudi drugače. Če opazi stisko otroka v razredu, mu lahko pomaga pri učenju, ali če ima kdo slab dan, ga povabi k igri." Kajti če tega čustva ne bomo spodbujali, bo solidarnost zamrla, tega pa si ne želimo, pove Mojca Kepic iz Slovenske Karitas in doda: "Želimo, da vidimo in opazimo stiske, hkrati pa je pomembno, da se tisti, ki so v stiski, ne počutijo zaznamovane. Prav je, da je pomoč med nami."

Letošnja akcija Podari zvezek je že šestnajsta, trajala bo do 7. junija, zvezke pa bodo razdelili poleti: "Lani smo zbrali več kot 33 tisoč zvezkov, ki so jih potem nadškofijske Karitas razdelile socialno ogroženim otrokom po vsej Sloveniji."

S poslanim sporočilom ZVEZEK5 na številko 1919 pa lahko prispevajo tudi drugi ljudje, ki jim besedi pomoč in solidarnost nista tuji.